Bekijk alle artikelen

ERTMS-montagerobot die arbeidsintensief werk automatiseert

Strukton en AMT gaan samen een ERTMS montagerobot ontwikkelen die arbeidsintensieve handelingen automatiseert.  Tjark de Vries, directeur Strukton Rail Nederland, en Sven Elst, algemeen directeur AMT Group uit Breda, bekrachtigden deze samenwerking op 22 juni tijdens de RailTech Europe beurs in Utrecht met een handtekening onder een intentieverklaring. De montagerobot is een verdere doorontwikkeling van het TRACKBOT platform, een elektrisch aangedreven machine die volledig autonoom werkzaamheden op het spoor kan verrichten.

Montagerobot

Aanleiding tot de samenwerking is het innovatiepartnerschap project ASAP ERTMS met ProRail. In dat programma rollen ProRail en innovatiepartners het nieuwe Europese treinbeveiligingssysteem ERTMS de komende decennia versneld uit. Hiervoor moeten enorm veel componenten in het spoor worden gemonteerd. ProRail wil samen met marktpartijen tot een snellere uitrol komen. Om dit te kunnen realiseren biedt robotisering uitkomst.

Trackbot

Onze bedrijven hebben onlangs de TRACKBOT ontwikkeld. Dit is een universeel en autonoom platform voorzien van robots om arbeidsintensieve spoorwerkzaamheden te automatiseren. Het idee nu is om het platform samen verder te ontwikkelen en geschikt te maken voor onder meer het monteren van balises en assentellers. Strukton en AMT/NMT bundelen hiervoor hun krachten en technische kennis. De doelstelling is in 2023 een prototype gereed te hebben. Het uiteindelijke doel is om volledig autonoom, zonder gebruikmaking van mensenhanden, werkzaamheden te verrichten in het spoor. Dankzij robotisering kan spoorbouw sneller, aantoonbaar nauwkeuriger en veiliger gebeuren. Dat resulteert in een kortere doorlooptijd, dus meer beschikbaarheid van het spoor.

De intentie tot samenwerking tussen Strukton Rail en AMT Group/NMT werd op 22 juni feestelijk bekrachtigd.

ERTMS

Lees meer over treinbeveiliging en veilige systemen op en om het spoor.

Treinbeveiliging

Gerelateerd nieuws

Artikel

ERTMS-montagerobot die arbeidsintensief werk automatiseert

Lees meer
Lees meer over ERTMS-montagerobot die arbeidsintensief werk automatiseert

Artikel

Innovatie voor versneld ERTMS en wij doen mee!

Lees meer
Lees meer over Innovatie voor versneld ERTMS en wij doen mee!

Artikel

Unieke ERTMS-innovaties

Lees meer
Lees meer over Unieke ERTMS-innovaties