Leonardo inspectietrein

Een trein die het spoor en de omgeving digitaal in kaart brengt.

Voor efficiënt en effectief prestatiegericht onderhoud moet je veel weten over de conditie van het spoor en de omgeving. Het kan echter enorm tijdrovend zijn om de relevante data te verzamelen. Het kost vaak uren reistijd om naar de locaties te gaan en vaak gelden hier ook strenge veiligheidseisen. Wij hebben een slimme oplossing ontwikkeld die tijd en moeite bespaart: De Leonardo Inspectietrein. Met deze trein kun je het spoor en de omgeving digitaal inspecteren, meten en onderzoeken. De data zijn vervolgens overal en altijd beschikbaar. Eenvoudig, snel en veilig.

De Leonardo is uitgerust met camera’s, lasers en radar om de railinfra en de directe omgeving digitaal in kaart te brengen.

De Leonardo Inspectietrein is uitgerust met camera’s, lasers en radar om de railinfra en de directe omgeving digitaal in kaart te brengen. Doordat hij tot een maximale snelheid van 90 km per uur rijdt, is de invloed op de treindienst minimaal.

Systemen

De Leonardo Inspectietrein is uitgerust met de volgende systemen:

  • 2D- en 360-graden camera’s waarmee in detail kan worden ingezoomd, maar waarmee je ook om je heen kunt kijken
  • Laserapparatuur waarmee het spoor kan worden gescand. Hiermee kan met hoge resolutie een puntenwolk van de railinfrastructuur worden gemaakt. Door deze extra laag te combineren met 2D- of 360-graden beelden kun je een exacte locatie aanwijzen en metingen doen
  • Lidar met Ladybug, waarmee je een puntenwolk kunt maken van de omgeving. Hiermee kun je de afstand bepalen tussen objecten en het spoor
  • Grondradar voor een 3D-visualisatie van de onderbouw onder het spoor tot 3 meter diep

De inspectietrein zal met nog meer systemen worden uitgerust, zodat nog meer data kan worden verzameld.

Geoconda viewer

De op deze manier verzamelde data wordt verrijkt met data uit andere bronnen, zoals assetinformatie, en toegankelijk gemaakt voor de eindgebruiker in de Geoconda viewer. Geoconda is een ‘Google Street View’ voor rail. Hiermee heb je toegang tot opnames van spoor, bovenleiding, seinen, bermen en bewegwijzering en kun je deze analyseren. Voor eenvoudige toegang vanaf je werkplek worden de beelden opgeslagen in een online viewer. De Geoconda viewer combineert beelden, een GIS-kaart en assetinformatie zodat je makkelijker rond kunt kijken.

Neem voor meer informatie contact op met onze specialist

Jacques Tiecken

Projectleider


+31 (0)6 82 69 40 55

Jacques Tiecken over Leonardo en Geoconda

Het begin van de Leonardo

Artikel

Leonardo: de gepensioneerde stopmachine die alles ziet

Lees meer
Lees meer over Leonardo: de gepensioneerde stopmachine die alles ziet

Andere relevante innovaties

Strukton Track Scan

De Strukton Track Scan brengt de spoorconditie in kaart

Lees meer
Lees meer over Strukton Track Scan

Strukton Wire Scan

De Strukton Wire Scan brengt de bovenleidingconditie in kaart

Lees meer
Lees meer over Strukton Wire Scan