Meetrobot

Siebens Spoorbouw heeft de innovatieve CBOT-1 meetrobot ontwikkeld, de eerste op afstand bestuurde meetrobot voor kraanbaansystemen

Siebens Spoorbouw, onderdeel van Strukton Rail België, heeft een rijke ervaring in het monitoren van industriële railsystemen en kraanbanen voor productiebedrijven. Kraanbanen en automatische spoorstructuren zijn cruciaal voor de operatie van de klant. Een onderbreking van de activiteiten door een obstructie aan de transportinfrastructuur moet dan ook te allen tijde vermeden worden. Hiertoe is regelmatige monitoring noodzakelijk.

Industriële kraanbanen en spoorstructuren zijn vaak moeilijk bereikbaar voor inspectie. De locaties staan vaak vol machines en de kraanbanen zitten vaak dichtbij het plafond. Daardoor is een hydraulisch platform vaak geen optie.

Op afstand bedienbare robot

Siebens Spoorbouw heeft de innovatieve CBOT-1 meetrobot ontwikkeld. Dit is de eerste op afstand bedienbare meetrobot die de hoogte, uitlijning en overspanning van spoor- en kraanrails kan meten. De robot wordt op een specifieke locatie op het spoor gemonteerd en kan van daaruit iedere willekeurige positie bereiken. De robot kan in één scanbeweging 200 meter spoor- en kraanrails meten.

Voorkomen is beter dan herstellen

Met de nauwkeurige meetresultaten van CBOT1 kan de kraanbaaninfra snel en gericht worden gemonitord. De metingen laten zien hoe recht en vlak het spoor ligt en wat de spoorbreedte is. Dankzij de laserscanners nemen we ook eventuele slijtage waar. Elke seconde wordt een foto gemaakt om bij afwijkingen te kunnen zien wat er aan de hand is. Met de duidelijke meetresultaten kan een preventief onderhoudsplan worden opgesteld waarin aanpassingen en/of vervangingen worden gepland op de voor de klant meest gunstige momenten. Daarmee worden storingen voorkomen.

De eerste op afstand bedienbare meetrobot die de hoogte, uitlijning en overspanning van spoor- en kraanrails kan meten.

Interne innovatie voor de klant

De CBOT-1 meetrobot werd aanvankelijk intern als innovatief idee ingediend. Hij heeft twee componenten. Het mechanisch ontwerp werd in eigen huis gemaakt. De elektronica werden door een externe partij ontworpen. Dat deze meetrobot ook een veiliger werkomgeving creëert voor onze collega’s, is een groot bijkomend voordeel. Wij hoeven geen metingen meer te doen om moeilijk bereikbare plekken en doen dit nu op afstand.

De CBOT-1 meetrobot op uw terrein

  • 200 meter spoor- en kraanrails in één scanbeweging
  • Inmeten van verschillende types kraanrails
  • Bepalen van de uitlijning, de hoogte en de overspanning
  • Scannen van de railkop om eventuele slijtage in kaart te brengen
  • Scannen in 3D van rails en bevestigingen
  • Aanleveren van opnames van de rail met bevestigingen met exacte positiegegevens

Neem contact op met onze specialist

Jo Derie

Manager Geomatics Engineering


+32 496585380

Geert Siebens

Business Development Manager


+32 495289253

Jo Derie over de CBOT1-robot

Artikel

De CBOT-1 meetrobot meet op onbereikbare plekken

Lees meer
Lees meer over De CBOT-1 meetrobot meet op onbereikbare plekken