Bekijk alle artikelen

Unimat 7 met innovatieve elektrische stopkasten volop aan het werk

Na ingrijpend schadeherstel, een grootse revisie én een duurzame retrofit zetten wij onze wisselstopmachine Unimat 7 sinds een aantal weken weer volop in. Afgelopen weekend, 28 en 29 oktober, deed hij dienst in Ottignies. De machine, bouwjaar 2004, is fors duurzamer dan voorheen. Het is de eerste verbouwde stopmachine in de wereld met elektrisch aangedreven stopkasten. Het resultaat: 20% minder brandstofverbruik, een lagere CO2-uitstoot en 5 decibel minder geluid.

Ontsporing Unimat

Bij een ontsporing in België raakte de Unimat zwaar beschadigd. In april 2020 besloten we te investeren in reparatie. Doorslaggevend was dat de machine, die de meeste landentoelatingen heeft, voor Strukton zeer belangrijk is. We grepen de reparatie aan om meteen de grote achtjaarlijkse revisie te laten uitvoeren, een soort verplichte safety check’, én verbeteringen te laten doorvoeren.

Verduurzaming met Plasser & Theurer

Jeroen Smoes, hoofd Machines bij Strukton Rail Equipment: “We hebben met spoormachinefabrikant Plasser & Theurer een bijzondere relatie en zij weten dat wij openstaan voor innovatie. Medio 2021 benaderden zij ons met de vraag of wij interesse hadden om de stopkasten, die normaal gesproken hydraulisch worden aangedreven, om te bouwen naar elektrisch. Die keuze hebben we gemaakt en daarmee is de stopkast, de grootste verbruiker, nu elektrisch aangedreven. Hierdoor kan het toerental van de dieselmotor van de machine worden gereduceerd. Dat betekent een flinke brandstofbeperking, zo’n 20%, dus ook minder CO2-uitstoot. Daar komt een geluidsreductie bij.”

Dankzij de retrofit neemt het brandstofverbruik af met maar liefst 20%, vermindert de CO2-uitstoot en verlaagt de geluidsemissie met 5 decibel.

Jeroen Smoes, hoofd Machines bij Strukton Rail Equipment: “Ook het werk verbetert. Normaal gesproken stuurt een hydraulische motor de aggregaten aan. Met een elektrische motor kun je de benodigde power veel preciezer afstellen. Het werk dat de machine levert is daarmee van een betere kwaliteit. Ook vermindert de slijtage, waardoor de stopkasten naar verwachting veel langer meegaan”.

Andere verbeteringen

Naast de retrofit met de duurzame elektrische stopkasten, hebben we ook andere verbeteringen meegepakt. “We hebben een sproeisysteem op de borstelbak laten bouwen om stofontwikkeling tegen te gaan. Ook is een nieuw en verbeterd aircosysteem geïnstalleerd. Verder kreeg de machine een compleet nieuwe motor plus gereviseerde aandrijving, nieuwe wielen en een up-to-date computermeetsysteem.”

Toekomstige ontwikkelingen

“Maar we stoppen niet met innoveren,” vertelt Jeroen. “We gaan nu dus zelf stroom opwekken en de kans is aanwezig dat we met de stroom die over is, ook nog andere zaken elektrisch kunnen aandrijven. Daardoor ontstaat er nog minder ‘olieflow’ en gaan we voor een verdere CO2-reductie. Een andere noviteit zijn de 56 sensoren die in en op de kasten zijn aangebracht. Om nog meer te weten te komen, bijvoorbeeld om slijtage nog voorspelbaarder te maken, worden er heel veel gegevens verzameld. De komende 3 tot 4 jaar zal het verzamelen en uitwerken van al die data in nauwe samenwerking met Plasser & Theurer gebeuren.”

Waarom doen wij dit?

Wij hebben een maatschappelijke rol in het creëren en onderhouden van veilige en bereikbare infrastructuur en een duurzame leefomgeving. Daar zijn we trots op. Maar, onze sector heeft ook een aanzienlijke impact op de maatschappij, qua grondstoffengebruik, afval en uitstoot en biodiversiteit. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee, maar ook kansen voor verduurzaming. We werken daarom structureel en met focus op de lange termijn aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Dat doen wij vanuit de gehele keten.

Duurzame daad #138

Deze retrofit is nummer #138 van onze Duurzame Daden. Met deze daad dragen we bij aan SDG 12, verantwoorde consumptie en productie, en SDG 13, Klimaatactie.

Naar onze 100 duurzame daden

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Met onze partners dragen wij bij aan veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van spoorvervoer. Op een veilige en duurzame manier.

Lees hoe wij duurzaam ondernemen

Recent nieuws

Artikel

“Kijk verder dan diploma’s”

Lees meer
Lees meer over “Kijk verder dan diploma’s”

Artikel

Natuurladder toegankelijk via Deltaplan Biodiversiteitsherstel

Lees meer
Lees meer over Natuurladder toegankelijk via Deltaplan Biodiversiteitsherstel

Artikel

“We kunnen tot 80 procent van de spoorballast direct hergebruiken”

Lees meer
Lees meer over “We kunnen tot 80 procent van de spoorballast direct hergebruiken”
Al onze verhalen