Bekijk alle artikelen

Emplacement Leeuwarden klaar voor de toekomst

De laatste aaneengesloten werkperiode van maar liefst 39 dagen zit erop. Dag en nacht hebben we alles op alles gezet om de werkzaamheden op tijd af te krijgen. En vandaag is het zo ver: emplacement Leeuwarden is klaar voor de toekomst. De werkzaamheden zijn succesvol afgerond.

Wat hebben we ook alweer gedaan?

De afgelopen 2 jaar werkten we samen met ProRail, provincie Fryslân en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan het emplacement Leeuwarden. In deze periode hebben we de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • We vernieuwden en haalden sporen en wissels weg. Zo maakten we het spoor robuuster. Hierdoor is er straks minder onderhoud nodig en is de kans op storingen kleiner;
  • Doordat de sporen 1 en 2 nu uit elkaar liggen kunnen treinen sneller rijden. Zo kan in de spitsrichting een kwartierdienst worden gereden tussen Sneek en Leeuwarden en is de overstap op station Leeuwarden verbeterd;
  • De bovenleiding is uitgebreid op de sporen richting Harlingen en Sneek, tot aan het Van Harinxmakanaal;
  • De beveiliging van de brug over het Van Harinxmakanaal is omgebouwd;
  • We maakten een snelheidsverhoging mogelijk op het emplacement ten behoeve van de extra spitstrein van en naar Sneek;
  • De wisselverwarming is omgebouwd van gas naar elektrisch;
  • We realiseerden vier lange service- en opstelsporen met daartussen twee serviceperrons waar vervoerders hun treinen kunnen parkeren en schoonmaken. Daarvoor vernieuwden we vier sporen met wissels, plaatsten we verlichtingsmasten, legden we nieuw kabelwerk, drainage en vulhydranten aan om de treinen te kunnen wassen en spoelen. Voor machinisten maakten we een overpad zodat zij veilig naar hun werkplek kunnen lopen.

 

Uitdagingen ombouw Emplacement Leeuwarden

Uiteraard brengt elke grote klus uitdagingen met zich mee. Zo viel er afgelopen weken een hoop regen, wat de drainagewerkzaamheden een stuk complexer maakte. Tijdens de grondwerkzaamheden vonden we een heuse granaat uit de Tweede Wereldoorlog. Dat was even schakelen en de planning aanpassen. Tot slot was het een flinke puzzel om de personeelsplanning rond te krijgen. Maar desalniettemin kijken we met een goed en trots gevoel terug op deze mooie klus. Emplacement Leeuwarden is klaar voor de toekomst!

Vlog: Nieuwe sporen in Leeuwarden

Verder lezen

Project

Ombouw emplacement Leeuwarden

Lees meer
Lees meer over Ombouw emplacement Leeuwarden

Artikel

Eerste aaneengesloten werkperiode in Leeuwarden is geslaagd

Lees meer
Lees meer over Eerste aaneengesloten werkperiode in Leeuwarden is geslaagd

Artikel

ProRail contracteert Strukton voor vernieuwing emplacement Leeuwarden

Lees meer
Lees meer over ProRail contracteert Strukton voor vernieuwing emplacement Leeuwarden
Naar alle artikelen