Bekijk alle artikelen

ProRail contracteert Strukton voor vernieuwing emplacement Leeuwarden

We verbeteren het emplacement Leeuwarden. Dit doen we onder andere door het vernieuwen en het weghalen van sporen en wissels. We breiden de bovenleiding uit op de sporen richting Harlingen en Sneek, tot aan het Van Harinxmakanaal. Verder bouwen we service- en opstelsporen en verbeteren we de drainage en watervoorziening. We maken een snelheidsverhoging mogelijk op het emplacement ten behoeve van de extra spitstrein van en naar Sneek. De wisselverwarming wordt omgebouwd van gas naar elektrisch.

John Voppen vertelt hierover: “Samen met Strukton verbeteren we emplacement Leeuwarden. De verbeterde infrastructuur zorgt voor een betere dienstregeling en daarmee voor meer duurzame mobiliteit per spoor. De aanpassingen leveren voordelen op voor reizigers én gebruikers van het emplacement.”

Toenemend gebruik emplacement Leeuwarden

De ombouw van het emplacement Leeuwarden voeren wij uit in opdracht van de provincie Fryslân en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We realiseren vier lange service- en opstelsporen met daartussen twee serviceperrons met voorzieningen. Hier parkeren vervoerders hun treinen en maken ze de treinen schoon. Straks kunnen er meer treinen tegelijkertijd terecht.

Wat gaan we doen in Leeuwarden?

We vernieuwen de bestaande sporen op het emplacement. Ook halen we sporen en wissels weg. Zo maken we het spoor robuuster. Er is straks minder onderhoud nodig en de kans op storingen wordt kleiner. We maken een snelheidsverhoging mogelijk door de sporen 1 en 2 uit elkaar te leggen. Zo kan in de spitsrichting een kwartierdienst worden gereden tussen Sneek en Leeuwarden en verbetert de overstap op station Leeuwarden.

"Samen met Strukton verbeteren we emplacement Leeuwarden. De verbeterde infrastructuur zorgt voor een betere dienstregeling en daarmee voor meer duurzame mobiliteit per spoor"

Klaar voor de toekomst

Door de ombouw van het emplacement en de verschillende projecten die daaronder vallen is het emplacement straks weer helemaal klaar voor de toekomst. Dit levert voordelen op voor reizigers en gebruikers van het emplacement.

Voorbereiden en informeren emplacement Leeuwarden

Het komende half jaar werken ProRail en Strukton aan de voorbereidingen van het project. In de loop van dit jaar zal er meer bekend zijn over de periodes, de aard en de duur van de werkzaamheden. Zowel bewoners als reizigers worden hierover tijdig geïnformeerd.

NB dit artikel is gebaseerd op een nieuwsbericht van ProRail

Credits foto: ProRail

Ook interessant

Artikel

Emplacement Leeuwarden klaar voor de toekomst

Lees meer
Lees meer over Emplacement Leeuwarden klaar voor de toekomst

Artikel

PHS Rijswijk – Rotterdam: de finish is in zicht

Lees meer
Lees meer over PHS Rijswijk – Rotterdam: de finish is in zicht

Artikel

Geslaagde en leerzame veldtest ERTMS Trackbot

Lees meer
Lees meer over Geslaagde en leerzame veldtest ERTMS Trackbot

Samen voor een duurzame toekomst

Met onze partners dragen wij bij aan veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van spoorvervoer.

Duurzaam