Bekijk alle artikelen

PHS Rijswijk – Rotterdam: de finish is in zicht

Vijf jaar geleden begon Strukton met werk aan het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) Rijswijk – Rotterdam, de verbreding van twee naar vier sporen. Inmiddels naderen de werkzaamheden hun einde. Maar eerst is er nog een lange buitendienststelling, tot 26 juli 2024.

Sluitstuk in finalejaar

Vanaf 13 juli is het treinverkeer rondom Delft gedurende twee weken ontregeld. “Deze buitendienststelling is het sluitstuk in het finalejaar”, zegt Bas van Mierlo, projectleider bij Strukton Infra Specials. “Tijdens de eerste twee weken ligt het treinverkeer in het kader van TVP 11 volledig stil en nemen we daarna de middelste twee sporen in dienst. In de daaropvolgende vier weken worden in het kader van TVP 11b de buitenste twee sporen aangesloten en gaan we vervolgens functioneel viersporig in dienst. Dat is een gigantische klus.”

 

Integrale planning PHS Rijswijk – Rotterdam

Ronald Kaptein, werkvoorbereider bij Strukton Rail, weet er alles van. De integrale planning die hij samen met zijn collega’s opstelde, beslaat zo’n twintig pagina’s geprint op A0 formaat. “Alle disciplines zijn bij de werkzaamheden betrokken, van spoorbouw, en seinwezen, tot bovenleiding, kabels/leidingen, EV, installaties en civiel”, legt hij uit. “Alle werkzaamheden aan elkaar koppelen luistert heel nauw. Er is veel afstemming nodig, met name over de volgorde van activiteiten. Om zeker te zijn dat alles klopt, hebben we voor dit project veel gebruik gemaakt van 4D-plannen. Dan visualiseer en analyseer je het gehele proces om uitdagingen en eventuele knelpunten meteen inzichtelijk te maken. Tot slot was ook de capaciteitsplanning niet gemakkelijk vanwege de vakantieperiode.”

Uitdagingen genoeg dus, samen met de duur van de buitendienststelling – de veertiende tijdens het gehele project – en de omvang en complexiteit van de werkzaamheden. “We sluiten straks vijf kilometer nieuw spoor, waarvan de helft in de spoortunnel, aan op het bestaande railnetwerk”, licht Ronald toe. “En we halen de ‘slinger’ bij Rijswijk uit het traject. Die hebben we destijds aangelegd om sneller te kunnen bouwen. Daarvoor moeten we het spoor verplaatsen en betonwerk verrichten op de nieuwe onderdoorgang”, vult Bas aan.

"We hebben infrastructuur gemaakt voor de komende vijftig tot honderd jaar. Dat is iets om even met trots bij stil te staan met z’n allen."

Een hecht team

Gedurende het gehele project is de goede samenwerking tussen Strukton Infra Specials en Strukton Rail een groot pluspunt gebleken. “Dat onze expertises elkaar aanvullen, was direct duidelijk. Maar toen de werkzaamheden vijf jaar geleden van start gingen, was het echt nog aftasten hoe dat concreet vorm te geven. We moesten elkaar en elkaars processen leren kennen”, zegt Bas. “Inmiddels zijn we een hecht team geworden. We weten elkaar over en weer goed te vinden en verder te helpen. Die goede samenwerking zetten we met een deel van het team voort bij PHS Amsterdam.”

“Het teamgevoel is inderdaad heel goed”, zegt Ronald. “Hoe groot de uitdagingen ook zijn – en die hebben we echt wel gehad in dit project – we krijgen het samen altijd weer voor elkaar. Daar ben ik heel trots op. Bovendien is het gewoon heel fijn om zo te werken.”

 

Stil staan en genieten

Na vijf jaar hard werken is de finish in zicht, keurig volgens planning. Ronald, die al tien jaar bij werkzaamheden rondom Delft is betrokken, heeft van dichtbij gezien hoe de stad een metamorfose heeft ondergaan. “Delft is een stuk mooier geworden. Geen betonnen kunstwerken meer in de binnenstad maar groen. Met de spoortunnel onder de stad hebben we daaraan bijgedragen. Dat vind ik een mooi idee.” Bas: “We mogen inderdaad trots zijn op wat we in die vijf jaar hebben gerealiseerd. Naast de verbreding van het spoor, de inrichting en afbouw van de spoortunnel, de onderdoorgang bij Rijswijk, het werk in Schiedam-Rotterdam en de spoorbruggen over de Kerstanjewetering ook het volwaardige station Delft Campus, dat het eerste energie-neutrale station van Nederland is.”

Maar voordat alles echt klaar is, komt eerst die lange buitendienststelling en daarna het ontmantelen van de bouwterreinen. “Ik wil iedereen succes wensen met de laatste loodjes”, zegt Bas tot slot. “En het klinkt misschien gek, maar geniet er ook van. We hebben infrastructuur gemaakt voor de komende vijftig tot honderd jaar. Dat is iets om even met trots bij stil te staan met z’n allen.”

Meer weten of dit project?

Bekijk onze projectpagina

Naar project

Verder lezen

Artikel

Emplacement Leeuwarden klaar voor de toekomst

Lees meer
Lees meer over Emplacement Leeuwarden klaar voor de toekomst

Artikel

Geslaagde en leerzame veldtest ERTMS Trackbot

Lees meer
Lees meer over Geslaagde en leerzame veldtest ERTMS Trackbot

Artikel

Innovatie: hijsframe voor kraagschroefmachines

Lees meer
Lees meer over Innovatie: hijsframe voor kraagschroefmachines
Naar alle artikelen