Bekijk alle artikelen

Modal Shift op Industrieterrein Lage Weide

Op 1 december de eerste goederentrein met bestemming Industrieterrein Lage Weide? Wat Strukton Rail Short Line (SRSL) betreft gaat dit gebeuren! Het spoor ligt er al en potentie is er ook, want het aantal bedrijven op Lage Weide met een logistieke vraag groeit. Dus voorziet SRSL een modal shift van weg naar spoor. De winst: Minder vrachtauto’s op het wegennet én een forse verduurzaming.

SRSL vroeg Sem van der Mei een onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor revitalisatie van het railemplacement op Lage Weide. Sem studeerde erop af voor zijn bachelor Logistics Management aan de Hogeschool Utrecht. Een van zijn conclusies: er is potentie, maar er moet wel vervolgonderzoek worden gedaan.

Doorpakken

Voor SRSL geeft het onderzoek genoeg aanknopingspunten om door te pakken. Tijdens het onderzoek heeft Sem een enquête gedaan en interviews afgenomen. In ieder geval zeven grote bedrijven op Lage Weide hebben aangegeven mee te willen doen met deze verduurzamingsstap. Met deze bedrijven gaat SRSL verdiepende gesprekken aan om hun precieze wensen en eisen in kaart te brengen. Ook de Gemeente Utrecht wordt erbij betrokken. Afhankelijk van de uitkomsten bepaalt SRSL wat voor trein er zal worden ingezet, maar er is zeker potentie voor een trein van 20 tot 25 wagons.

"Ik zou niet weten waarom het niet zou lukken."

Denken in mogelijkheden

En dan is het snel geregeld. Rinus Hardeman, manager SRSL: “Alles is eigenlijk al klaar. Het spoor ligt er, de vraag is er. We hoeven er alleen voor te zorgen dat er een trein gaat rijden en dat is niet zo moeilijk. Ik zou niet weten waarom het niet zou lukken om 1 december de eerste goederentrein met bestemming Industrieterrein Lage Weide te laten rijden.”

Vervolg

Ook komt er een vervolgonderzoek naar het verkrijgen van uitvoerstromen per spoor. Rinus Hardeman: “Als eind dit jaar het project is opgestart verwacht ik dat meer bedrijven in de regio enthousiast worden, omdat zij dan zien hoe goed dit werkt.” Ook gaat SRSL de haalbaarheid onderzoeken het concept trailer-on-train. Dat concept lijkt vanwege de hoeveelheid trailers op Lage Weide goed pasbaar.

SDG 9

Met deze modal shift op Lage Weide dragen wij bij aan SDG 9, die ernaar streeft de mobiliteit en infrastructuur te verbeteren en de nadelen ervan – zoals tijdverlies als gevolg van files, onveiligheid in het verkeer en druk op het milieu – te verminderen. Rinus Hardeman: “Denken in mogelijkheden. Dat is wat we nodig hebben voor de verduurzaming van ons land.”

Over Strukton Rail Short Line

Strukton Rail Short Line beheert ruim 150 spooraansluitingen waarop het hoofdspoor via aftakwissels afbuigt naar een industrielijn. Industriepartners gebruiken deze lijnen voor de aan- en afvoer van grondstoffen en eindproducten. Voor hen treden we op als pure spoorbeheerder, die alle zorgen over de beschikbaarheid van de spoorlijn uit handen neemt.

Meer over Strukton Rail Short Line

Strukton Rail Short Line houdt het spoor optimaal beschikbaar voor goederenvervoer en garandeert zo dat industriële processen 24/7 door kunnen gaan

Lees verder

Bereikbaarheid Lage Weide

De Industrievereniging Lage Weide zet zich op diverse fronten in voor een verbeterde bereikbaarheid van Lage Weide.

Lees meer

Meer nieuws van Strukton Rail

Artikel

“Kijk verder dan diploma’s”

Lees meer
Lees meer over “Kijk verder dan diploma’s”

Artikel

Natuurladder toegankelijk via Deltaplan Biodiversiteitsherstel

Lees meer
Lees meer over Natuurladder toegankelijk via Deltaplan Biodiversiteitsherstel

Artikel

“We kunnen tot 80 procent van de spoorballast direct hergebruiken”

Lees meer
Lees meer over “We kunnen tot 80 procent van de spoorballast direct hergebruiken”
Naar al het nieuws