Bekijk alle artikelen

Sneller thuis dankzij beter spoor tussen Den Haag en Rotterdam

28 treinen per uur tussen Den Haag en Rotterdam. Met de oplevering van het project PHS Rijswijk Rotterdam is dat nu realiteit. Die oplevering is een belangrijke mijlpaal binnen het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Hiermee is de eerste van de zeven corridors van PHS opgeleverd. Dankzij forse uitbreiding van de spoorcapaciteit zijn reizigers sneller thuis tussen Den Haag en Rotterdam: er vertrekt elke paar minuten een trein.

John Voppen, CEO ProRail: “28 treinen per uur over dit stuk spoor. Dat is echt fantastisch en ik ben er megatrots op dat we dit samen met alle partijen voor elkaar gekregen hebben. Dit is werk van wereldbelang. In dit erg dichtbevolkte stuk Nederland is het openbaar vervoer nu nog sneller en betrouwbaarder en kunnen duizenden reizigers dag in dag uit duurzaam reizen.”

Werk van wereldbelang

Het vergroten van de capaciteit is hard nodig want het traject tussen Den Haag en Rotterdam is een van de drukste van Nederland. Elke dag maken duizenden reizigers gebruik van deze verbinding. De regio Zuid-Holland groeit hard: er komen tot 2030 zo’n 400.000 nieuwe inwoners bij, vooral in de Zuidelijke Randstad. ProRail werkte voor dit project samen met vervoerders, aannemers, ingenieursbureaus en overheden, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Betere bereikbaarheid

Voppen: “Met PHS Rijswijk–Rotterdam zetten we een grote stap richting toekomstbestendige mobiliteit en blijft deze regio bereikbaar en aantrekkelijk voor wonen, werken en ondernemen. Samen met onze partners hebben we een stuk spoor neergelegd dat klaar is voor de reizigersgroei van morgen. Dit is waar ProRail voor staat: bouwen aan een duurzaam, veilig en betrouwbaar spoor voor iedereen.”

Quote icon 28 treinen per uur over dit stuk spoor. Dat is echt fantastisch en ik ben er megatrots op dat we dit samen met alle partijen voor elkaar gekregen hebben. Quote icon

John Voppen, CEO ProRail

Innovatieve oplossingen

In de afgelopen jaren is er intensief gewerkt aan het spoortraject Rijswijk – Rotterdam. Tussen Rijswijk en Delft Campus zijn twee extra sporen aangelegd. Elders op het traject zijn sporen, wissels, bovenleidingen en treinbeveiliging vernieuwd. Tegelijkertijd zijn bruggen verbreed, kabels verlegd en is overweg ’t Haantje bij Rijswijk vervangen door een veilige onderdoorgang. Dankzij deze innovaties kunnen treinen nu sneller en dichter op elkaar rijden. Dat zorgt voor een betrouwbare verbinding en geeft reizigers meer flexibiliteit.

Stations in een nieuw jasje

Ook de stations aan het traject zijn flink aangepakt. Delft Campus is nu het eerste energieneutrale station van Nederland, met een volledig uit zonnepanelen bestaande perronkap. Er zijn liften geplaatst om het station toegankelijk te maken voor iedereen.

Een tunnel voor fietsers en voetgangers verbindt de TU Campus met de woonwijken aan de andere kant van het spoor. Op station Delft is een extra perron toegevoegd. En op station Schiedam zijn de sporen 1 en 2 opnieuw in gebruik genomen, zodat Schiedam een volwaardig intercitystation kan blijven.

Feestelijke opening

De officiële opening vond 14 april plaats op station Rotterdam Centraal, in het bijzijn van staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat), ProRail CEO John Voppen, NS-topman Wouter Koolmees, provincie Zuid-Holland, MRDH, gemeenten en vanuit Strukton Tjark de Vries, directeur Strukton Rail Nederland.

 

Quote icon Supertrots op de prestatie van onze mensen. Samen met de diverse teams van ProRail hebben we in een energieke samenwerking in zes jaar deze megaspoorpuzzel gerealiseerd. Quote icon

Tjark de Vries, directeur Strukton Rail Nederland

Wat levert het ons op?

Sneller thuis, dankzij beter spoor
Tussen Den Haag en Rotterdam hoef je nooit lang te wachten op een trein. De volgende staat binnen enkele minuten voor je klaar.

Minder CO2-uitstoot, dankzij beter spoor
Reizen met de trein is een duurzaam alternatief voor de auto. Ook bouwden we Delft Campus om tot het eerste energieneutrale treinstation van Nederland.

Betrouwbaar vervoer, dankzij beter spoor
We zorgen met hoogfrequent spoorvervoer met PHS Rijswijk Rotterdam voor een groeiende vraag naar duurzaam vervoer aankunnen. Tussen Den Haag en Rotterdam zijn we net klaar. Daar verdubbelden we op plekken het spoor, zodat er op een verantwoorde manier meer treinen kunnen rijden.

Betere bereikbaarheid, dankzij beter spoor 
We zorgen ervoor dat stations bij deze wijken meer reizigers aankunnen en dat er vaker treinen kunnen rijden. Tussen Den Haag en Rotterdam zijn we net klaar. Op dit traject hoef je nooit langer dan enkele minuten te wachten op een trein.

Meer lezen over PHS Rijswijk - Rotterdam

Project

Een betere, duurzamere én veiligere doorstroom rondom Delft en Rijswijk

Lees meer
Lees meer over Een betere, duurzamere én veiligere doorstroom rondom Delft en Rijswijk

Artikel

Best Presterende Bouwplaats Award voor project PHS Rijswijk-Delft Campus

Lees meer
Lees meer over Best Presterende Bouwplaats Award voor project PHS Rijswijk-Delft Campus

Artikel

Complexe en spectaculaire operatie Rijswijk succesvol uitgevoerd

Lees meer
Lees meer over Complexe en spectaculaire operatie Rijswijk succesvol uitgevoerd

Artikel

PHS Rijswijk – Rotterdam: de finish is in zicht

Lees meer
Lees meer over PHS Rijswijk – Rotterdam: de finish is in zicht

Artikel

Twee nieuwe sporen tussen Rijswijk en Delft Campus zijn klaar

Lees meer
Lees meer over Twee nieuwe sporen tussen Rijswijk en Delft Campus zijn klaar

Artikel

Unicum in Nederland: energieneutraal treinstation in Delft

Lees meer
Lees meer over Unicum in Nederland: energieneutraal treinstation in Delft

PHS Rijswijk-Rotterdam

Rijswijk - Rotterdam Deze werkzaamheden waren onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Rijswijk - Rotterdam. Dit project levert een belangrijke bijdrage aan de mobiliteit en bereikbaarheid van de regio en van Nederland. Het spoor is hiermee flink uitgebreid. Hierdoor kunnen er 14 treinen per uur en per richting rijden tussen Den Haag en Rotterdam.

Lees verder op prorail.nl