Artikel
Vandaag, 22 december 2023, namen wij onze elektrische krol in ontvangst. Met deze kraan op lorries gaat Strukton Rail Nederland zoveel mogelijk duurzame inzetten doen. Daarmee reduceren we de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof op projecten en in het onderhoud nog verder. Wij hebben het bedrijf AMT gevraagd een bestaande krol om te bouwen naar 100% elektrisch. De ombouw is nu afgerond, inclusief alle benodigde proeven, keuringen en certificeringen. Hij is klaar voor gebruik. Dat zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 gebeuren. Naast elektrische locomotieven, een stopmachine met elektrische stopkast, twee elektrische minigravers hebben we bij Strukton Rail nu ook een E-krol in eigen huis.
Bij Strukton willen we ons werk zo snel mogelijk verduurzamen en afscheid nemen van schadelijke emissies. Door de krol 100% elektrisch te maken, stoot deze tijdens het werken geen CO2, stikstof en fijnstof meer uit. Dat is beter voor het milieu én voor de collega’s en andere mensen die aanwezig zijn op ons werk.
Tjark de Vries, directeur Strukton Rail Nederland: “De investering in deze krol is weer een stap in het verduurzamen van ons materieelpark. Dit is wat ons betreft geen kwestie van willen, maar moeten. Voor het milieu en voor alle mensen op het werk willen we af van de schadelijke emissies. Daarnaast mogen we fossiel aangedreven machines steeds minder inzetten en uiteindelijk eist ook onze opdrachtgever emissieloze machines en gereedschappen.”
De investering in deze krol is weer een stap in het verduurzamen van ons materieelpark
Met deze eerste elektrische krol gaan we kennis en ervaring opdoen: hoe presteert de elektrische machine? Is de machine nog net zo sterk en kan deze nog net zo lang werken als de dieselkrol? Hoe werkt het met het opladen van de krol op de bouwplaats? En hoe zit het met de veiligheid? Allemaal belangrijke vragen waar we antwoorden op gaan vinden. Daarna kunnen we de uitrol van meer emissieloze machines gestructureerd aanvliegen.
Wij willen waar mogelijk circulair omgaan met materialen, en dus ook met onze machines. Daarom hebben wij er heel bewust voor gekozen geen nieuwe elektrische krol aan te schaffen, maar een bestaande krol te laten ombouwen. Zo zorgen we ervoor dat de machine nog jaren mee kan. De oude machine hoeft niet afgedankt te worden en er hoeft geen compleet nieuwe machine gebouwd te worden. Daarbij komt dat retrofitten voor ons ook economisch voordeliger is dan investeren in een volledig nieuwe machine.
Er zijn ook andere manieren om de krol emissieloos te maken. Wij zien de batterij-elektrische oplossing op dit moment als de beste oplossing.
Een goede samenwerking tussen AMT en Strukton was de basis voor de succesvolle totstandkoming van deze eerste elektrische krol. Alle stappen verliepen succesvol dankzij goede communicatie en samenwerking, van de offerte-aanvraag – die passend gemaakt moest worden voor de subsidieaanvraag – tot de laatste details zoals het bestickeren van de batterijpakketten. Door leveringsproblemen van de batterijen ontstond vertraging. Dat was natuurlijk heel vervelend, maar AMT heeft dit direct open met ons besproken en naar een passende oplossing gezocht.
Intern zijn onze collega’s uit Veenendaal en de veiligheidsafdeling intensief betrokken geweest tijdens de ombouw van de krol.
Wij willen iedereen die erbij betrokken was enorm bedanken en zien er enorm naar uit met de E-krol te gaan werken!
Foto: Schweitz Media
Met de aanschaf van de elektrische krol dragen we bij aan SDG 12
Meer over de SDG-doelenWij streven naar een klimaatneutrale, circulaire en inclusieve manier van werken en produceren.
Naar de Strukton website