Bekijk alle artikelen

Nieuw lasrookfilter Schipholtunnel

Afgelopen zondag hebben we bij laswerkzaamheden in de Schipholtunnel een nieuw lasrookfilter getest. De eerste indruk van het filter  was veelbelovend. “Het was een prototype”, zegt Arie Overeem, productiemanager van de Welding Department bij Strukton Rail. Het vernieuwde lasrookfilter is ontwikkeld door de Duitse fabrikant in spoormaterialen Goldschmidt.

 

Aangezien thermietlassen een chemisch proces is, lijkt het evident dat er schadelijke stoffen bij vrijkomen. Welke dat precies zijn en met name de hoeveelheid, dat is nog niet geheel duidelijk. Natuurlijk is het ook afhankelijk van de omstandigheden. Bij werk in een tunnel zullen de vrijkomende gassen eerder kans geven op gezondheidsklachten dan bij lassen in de open lucht. De gezondheidsrisico’s van lasrook worden sowieso vaak onderschat, omdat inademing van lasrook meestal niet direct klachten geeft. Het inademen van lasrook, ook in heel kleine hoeveelheden, kan de luchtwegen schaden. De langetermijneffecten zijn nog niet allemaal bekend, maar dat lasrook niet gezond is, dat staat wel vast.

Logisch dus dat bedrijven die aan thermietlassen doen er alles aan doen om hun werknemers zo goed mogelijk te beschermen.

Jan Kees Hofker van railAlert hierover: ’Iedereen verdient een veilige en gezonde werkplek. Daar staan wij voor. Initiatieven zoals dit lasrookfilter dragen daar zeker aan bij, weer een mooie stap in de goede richting.’’

Nieuwe technieken lasrookfilter

De wetenschap zit evenmin stil en zodoende ontstaan er steeds nieuwe technieken en toepassingen voor de bescherming tegen lasrook. “Het lasrookfilter dat we in de Schipholtunnel hebben gebruikt zijn weer een verbeterde versie van het filter dat we bij werkzaamheden in de spoortunnel van Delft getest hebben”, vertelt Overeem. “De lasrook werd met dit prototype weer heel wat beter opgevangen in het filtermateriaal. Dat materiaal is goed voor drie lassen en dient dan vervangen te worden.”

Verbeterpunten

Volgens Overeem was de test dus geslaagd, al kwamen er nog wel een aantal verbeterpunten uit voort. “Daar gaan ze bij Goldschmidt weer verder mee. Hoe dan ook vormen deze resultaten is een flinke stap vooruit op ARBO gebied.”

Exothermisch lassen

Dat het lasrookfilter door Goldschmidt is ontwikkeld is bepaald geen toeval. Immers, de grondlegger van het bedrijf, Hans Goldschmidt, bedacht rond 1895 het exothermisch lassen, ook wel thermietlassen genoemd. Thermietlassen kenmerkt zich door de chemische reactie die plaatsvindt door de thermiet te verhitten. Thermiet is is een mengsel van een metaalpoeder en een fijn verdeeld metaaloxide, dat extreem heet (2.500 °C) kan branden. Deze vorm van lassen wordt gebruikt bij spoorstaven.

Ook interessant

Artikel

Innovatie: hijsframe voor kraagschroefmachines

Lees meer
Lees meer over Innovatie: hijsframe voor kraagschroefmachines

Artikel

Natuurladder toegankelijk via Deltaplan Biodiversiteitsherstel

Lees meer
Lees meer over Natuurladder toegankelijk via Deltaplan Biodiversiteitsherstel

Artikel

“We kunnen tot 80 procent van de spoorballast direct hergebruiken”

Lees meer
Lees meer over “We kunnen tot 80 procent van de spoorballast direct hergebruiken”

Samen voor een duurzame toekomst

Met onze partners dragen wij bij aan veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van spoorvervoer.

Duurzaam