Bekijk alle artikelen

Nieuwe mijlpaal aanleg ERTMS Denemarken

In opdracht van spoorbeheerder Banedanmark realiseerde het consortium Thales-Strukton Rail onlangs de vierde installatie van treinbeveiligingssysteem ERTMS op het Deense spoor. Reizigers tussen Herning – Skanderborg/Struer – Herning, en tussen Herning en Vejle, profiteren nu van deze Europese standaard voor treinbeveiliging en -besturing.

Veiliger en sneller

Met ERTMS, dat staat voor European Rail Traffic Management System, kunnen de treinen in Jutland veiliger en sneller rijden. Volgens Paul de Haas, lid van de directie van de joint-venture Thales-Strukton, was deze vierde migratie van het verouderde, analoge treinbeveiligingssysteem naar het moderne, digitale ERTMS, de meest complexe tot nu toe. “We hebben in de zomermaanden in zes fases de volledige lijn omgebouwd van oud naar nieuw,” zegt hij. “Dan heb je het over 188 kilometer enkelvoudig spoor, 23 stations, 88 overwegen, 92 wisselstellers, 472 assentellers, 421 ‘marker boards’ en 783 balisses.” Naarmate ERTMS op meer lijnen geïnstalleerd wordt, neemt de complexiteit toe. “De lijnen worden langer en we moeten ze met elkaar combineren”, aldus Paul. “Met deze uitrol hebben we weer een belangrijke mijlpaal bereikt.”

Meer stabiliteit en punctualiteit

Het treinbeveiligingssysteem op de zogenoemde Fjernbane is verouderd en de Deense overheid maakte tien jaar geleden de keuze om het volledige spoor van ERTMS te voorzien. Het project omvat de volledige ‘system engineering’ met een ontwerpfase, een pilot en de uitrol per lijn. Na de realisatie volgt 25 jaar onderhoud. Daarbij levert Thales de software en het besturingssysteem en Strukton Rail de voedingssystemen, het kabelwerk, de civiele ontwerpen en de volledige installatie. Op de lijnen waar ERTMS al geïnstalleerd is, ziet de Deense spoorbeheerder dat de treinen met een zeer hoge punctualiteit rijden. ERTMS is minder kwetsbaar doordat er minder componenten in de baan zitten. Dat betekent minder seinfouten en meer stabiliteit op het spoor.

Vakmanschap

Paul: “In Denemarken zijn we met niets begonnen en laten we zien hoe we met een geïntegreerde aanpak in staat zijn om ERTMS van ontwerp tot installatie turn key op te leveren. We zetten ons vakmanschap in een zeer uitdagend en veiligheidskritisch project in en maken ons nu op voor de vijfde uitrol van ERTMS in Jutland. Het voordeel is dat we lokaal een vestiging hebben en dat we weten hoe het werkt in Denemarken. In 2029 moet ERTMS op alle lijnen van het westelijke Deense spoor ERTMS geïnstalleerd zijn.”

Eigen kracht

ERTMS wordt de standaard in heel Europa om het Europese treinverkeer te vergemakkelijken. Dat betekent dat ook het Nederlandse spoor van ERTMS wordt voorzien. Paul: “Als consortium doen we hier veel ervaring op. Het ontwerp is compleet, we kennen de ins en outs van het installatie- en migratieproces, we doen het contractmanagement en we hebben geleerd wat wel en wat niet werkt. Al die kennis nemen we mee bij de aanleg van ERTMS in Nederland en de andere thuislanden van Strukton Rail (zoals Zweden en Italië). We weten dat we van onze eigen kracht kunnen uitgaan.”

Ben van Schijndel

Businessline Manager Signalling & Power


06 53 31 50 53

Bezoek ons op de InnoTrans in september

Bezoek ons op de InnoTrans in Berlijn, 20 - 23 september / hal 25 / stand 285

Meer verhalen

Artikel

Exoskelet en valbeveiliging in één voor bovenleidingwerk

Lees meer
Lees meer over Exoskelet en valbeveiliging in één voor bovenleidingwerk

Artikel

Leonardo: de gepensioneerde stopmachine die alles ziet

Lees meer
Lees meer over Leonardo: de gepensioneerde stopmachine die alles ziet

Artikel

De HoloLens laat je de wereld met andere ogen bekijken

Lees meer
Lees meer over De HoloLens laat je de wereld met andere ogen bekijken