Bekijk alle artikelen

De HoloLens laat je de wereld met andere ogen bekijken

David van Snippenberg, hbo-student Technische bedrijfskunde, en Silvan Roelandschap, hbo-student Electronical Engineering, liepen stage bij Strukton Rail. Ze werkten aan het gebruik van de HoloLens. Wat dat is en wat ze ontwikkelden, vertellen ze in een blog.

Eerst maar eens een uitleg over wat de HoloLens is, want deze ‘bril’ is lang niet bij iedereen bekend. Een HoloLens is een soort skibril die een digitaal beeld projecteert op de echte wereld. Zet je de bril op, dan zie je dus niet alleen de plek waar je bent, maar ook voorwerpen of teksten die de bril in die plek projecteert. Het bijzondere aan de HoloLens is dat de bril rekening houdt met de echte objecten in een ruimte. Zo kan je een virtueel kopje koffie met de hand oppakken en op een echte tafel zetten. Er is dus interactie tussen de echte en de virtuele wereld.

Strategie en techniek

Onze stage ‘begon’ met een aankoop van Strukton Rail-directeur Tjark de Vries: hij schafte tien HoloLenzen aan, onder het motto ‘deze technologie past bij Strukton Rail en we gaan gewoon van start’. Het plan is om de HoloLens bij opleidingen van Strukton Rail Seinwezen te gebruiken. Aan ons de eer om te onderzoeken hoe de HoloLens het beste kan worden ingezet. David richtte zich op het strategische gedeelte: is het financieel haalbaar? Hoe krijg je collega’s mee in deze verandering? Silvan werkte aan de technische invulling ervan: hoe kun je een training maken met de HoloLens? Hoe programmeer je de software?

De training testen

Vervolgens hebben we samen een proefopstelling gemaakt: met uitleg van de HoloLens een spoorstaaf op een onderconstructie monteren. Geen training die in het echte leven gebruikt gaat worden, maar puur voor ons als test. Kun je met die lens iemand trainen? Wat werkt wel en wat werkt niet? We hebben de training getest met tien mbo’ers en tien hbo’ers, die er heel enthousiast over waren. De bril zat prettig en de uitleg werkte goed: iedereen deed ongeveer even lang over de montage. Ook werden de studenten enthousiast over Strukton Rail als mogelijke werkgever: interessant, zo’n bedrijf dat deze innovaties omarmt. Dat is alvast een pluspunt voor de afdeling Recruitment.

Quote icon Deze technologie past bij Strukton Rail en we gaan gewoon van start Quote icon

Grote voordelen

Tijdens onze stage hebben we gezien dat er ongelooflijk veel mogelijk is met de HoloLens. En dat die grote voordelen biedt. Zo kun je veel meer mensen opleiden met minder trainers. De uitleg staat in de bril geprojecteerd. Ook kun je de training doen waar en wanneer je maar wil. Zelfs in het spoor bij wijze van spreken. De HoloLens is trouwens géén manier om te besparen op opleidingen, Struktonners worden béter opgeleid. Ondanks dat er te weinig trainers zijn – want personeelsgebrek is ook daar een probleem – kunnen medewerkers toch snel en goed worden opgeleid.

Fouten voorkomen

Wat er nog meer mogelijk is met de HoloLens? Een heleboel. Zo kan een monteur de HoloLens bijvoorbeeld gebruiken om een collega te bellen via Teams. Hij of zij kan dan, ook via die bril, meekijken met de monteur en op afstand helpen. Remote assist heet dat. Ook is de bril te gebruiken in het spoor. De bril projecteert de GIS-kaart met kabels en leidingen op de echte wereld en je weet precies waar je wel en niet moet graven. Ook kan de bril handig zijn voor controles in het werk. Klopt alles met de tekeningen? Uit onderzoek blijkt dat de bril maar liefst 50 procent van de fouten kan voorkomen.

Toekomst

Zijn er ook beperkingen? Ja en nee. Hoewel je namelijk alles kúnt met de bril is het de vraag of je alles moet wíllen. Simpele handelingen kun je beter direct van een trainer leren. Daarvoor is de bril te langzaam en omslachtig. Ons advies is om de bril alleen te gebruiken voor complexe handelingen, daar zit de meerwaarde. Verder is het van belang om een strategie te bepalen: waar gaan we de HoloLens voor gebruiken? Ook hier is de veelzijdigheid van de bril een ‘gevaar’. Doordat er zoveel mee kan, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Maar dat de HoloLens een goede aankoop voor de toekomst is, dát is voor ons wel duidelijk.

Bezoek ons op de InnoTrans in september

Bezoek ons op de InnoTrans in Berlijn, 20 - 23 september / hal 25 / stand 285

Naar de innotrans website

Meer verhalen

Artikel

InnoTrans terug van weggeweest

Lees meer
Lees meer over InnoTrans terug van weggeweest

Artikel

Leonardo: de gepensioneerde stopmachine die alles ziet

Lees meer
Lees meer over Leonardo: de gepensioneerde stopmachine die alles ziet

Artikel

ERTMS-montagerobot die arbeidsintensief werk automatiseert

Lees meer
Lees meer over ERTMS-montagerobot die arbeidsintensief werk automatiseert