Artikel
Zo’n 500 kilometer betonnen bovenleidingsportalen in Nederland is aan vervanging toe. Strukton ontwikkelde een ijzersterk concept van gerecycled beton dat volledig in eigen huis wordt gemaakt: 100% circulair, 50% minder CO2-uitstoot, een lange levensduur en nauwelijks onderhoud. De MKI-waarde wint het van nieuw beton én staal.
De cirkel is volledig gesloten: oude betonnen portalen, palen en hun funderingen worden verwijderd en in onze scheidingsinstallatie Circuton gescheiden in het grove Circugrind, het fijnere Circuzand en het ultrafijne Circument. Dit zijn hoogwaardige, 100% circulaire grondstoffen die toepasbaar zijn in het beton voor de nieuwe portalen, palen en funderingen.
“Strukton Rail verwijdert de verouderde constructies, GBN zet de Circuton in, Strukton Prefab Beton produceert nieuwe elementen van gerecycled beton en Strukton Rail plaatst deze langs en over het spoor”, aldus Ben Kosse, bij Strukton Rail verantwoordelijk voor dit bovenleidingenspecialisme. “Zo sluiten we samen de betonketen.”
Strukton sluit de betonketen met circulair beton voor duurzame spoor- en weginfra
De circulaire bovenleidingsconstructies hebben een zeer gunstige MKI-waarde: een hoog percentage gerecycled beton, tot wel 50% minder CO2-uitstoot en op langere termijn volledig emissieneutraal. “Het proces is zo efficiënt dat de omgevingshinder en de hinder voor het treinverkeer afnemen”, vervolgt Kosse. “En er zijn meer voordelen. Het nieuwe ontwerp sluit naadloos aan op bestaande constructies en de standaard voedingscomponenten zijn probleemloos monteerbaar. Met kunststof basaltwapening lossen we tevens het zwerfstroomprobleem op.”
“Het nieuwe concept is duurzamer dan nieuw beton, maar ook duurzamer dan staal”, gaat Kosse verder. “Staalconstructies gaan vele jaren minder lang mee en vragen om onderhoud in de vorm van nieuwe beschermingslagen. Die zijn bij beton niet nodig en dit voorkomt verontreiniging van de aardebaan. Ons concept is ook minder storings- en vandalismegevoelig, want de elektrische draden die langs stalen palen en portalen zijn bevestigd, verwerken we in het betonontwerp. Prijstechnisch zijn gerecycled beton en staal nu nog vergelijkbaar, maar met de oplopende staalschaarste verwachten we grotere prijsverschillen.”
Circulair beton heeft zich in de praktijk al bewezen. Op het station van Bunde bouwde Strukton een perron met keerwanden en bovenplaten, gemaakt van dit duurzame materiaal. Samen met ProRail en TU Delft doen Strukton en GBN een pilot met circulaire vlinderblokken – fundatieblokken van hergebruikt zand en grind – voor een bovenleidingsportaal bij Lage Zwaluwe. Strukton Rail heeft een gerecyclede bovenleidingspaal op een industriële opstelplaats van Strukton Rail Short Line geplaatst, met goede resultaten.
“Wij blijven innoveren om opdrachtgevers als ProRail te helpen hun duurzame ambities te bereiken. Circulair beton is overal voor inzetbaar: de tegels, perronwanden, geluidschermen, tunnels en andere railciviele betonconstructies boven- en ondergronds. Met duurzame materialen en circulaire oplossingen als ook de Green Silence Wall – het geluidscherm van Miscanthusbeton – blijven we als duurzame infrabouwer stappen zetten.”
De uitvoering van de activiteiten wordt eveneens steeds duurzamer. Strukton Rail schafte elektrische werklocomotieven aan en ProRail en Strukton trekken samen op om een batterijmodule voor de e-locs te ontwikkelen. Zo bannen we diesellocs uit het werkvak. Ons doel is een volledig elektrisch machine- en wagenpark, zoveel mogelijk hergebruik van materialen en een volledig emissieloze bouwplaats.
Bouwen aan duurzame infra is geen toekomstdroom, bouwen aan duurzame infra kan ook vandaag. Circulair beton is de meest duurzame materiaalkeuze en is direct inzetbaar, ook voor nieuwe en vervangende bovenleidingsconstructies.
De duurzame bovenleidingportalen en -fundaties van circulair beton verwoord in duurzame daad #32 en #37. We dragen hiermee bij aan SDG 9 en 12.
Naar de 100 duurzame daden van Strukton