Artikel
Steeds meer mensen reizen van en via station Groningen. Elke dag stappen er 33.000 mensen in of uit de trein en dit aantal groeit naar schatting naar 44.000 in 2030. Om Groningen klaar te maken voor de toekomst wordt er flink gewerkt aan het station en de omgeving.
Voor het eerst in de geschiedenis gaat een station 64 dagen buiten dienst: van 10 mei tot en met 12 juli 2025 is Hoofstation Groningen buiten gebruik. Voor reizigers betekent dit vervangend vervoer en voor Strukton betekent dit de start van een intensieve periode waarin we 24 uur per dag, 7 dagen per week aan het werk zijn om alle geplande werkzaamheden veilig en op tijd uit te voeren.
Strukton voert het werk uit voor opdrachtgever ProRail die, mede namens de provincie en Gemeente Groningen, gedelegeerd is. Samen met verschillende Strukton-bedrijven en externe partners wordt de grote klus geklaard. Alles begint met het maken van een plan. Je moet er van tevoren al over nadenken hoelang dingen gaan duren en beseffen dat er ook dingen fout kunnen gaan — en dat je daarvoor speling nodig hebt. Alles wordt van tevoren bedacht. Zo is er een stripboek opgesteld waarin per uur staat aangegeven wanneer en waar er gewerkt wordt, inclusief de aanrijroutes.
Samen met verschillende Strukton-bedrijven en externe partners wordt de grote klus geklaard
Verschillende aspecten maken dit project complex: denk aan de duur, de vele acties die we uitvoeren in korte tijd, de compactheid van de locatie en de vele collega’s die hierbij betrokken zijn. Er zijn 10.000 planningsregels die we in 64 dagen uitvoeren. En dat is gigantisch. Tijdens dit project werken we met een blokkenplan waarbij per werkgebied inzichtelijk is wat er per dag gebeurt. Deze is ook visueel gemaakt.
Teamwerk tijdens voorbereidingen
Meer weten over de planning en voorbereidingen? Sinds oktober 2024 is Teun Alberts, projectcoördinator, betrokken bij de voorbereidingen van de grootste buitendienststelling in de geschiedenis. “Het mooie is dat je echt iets maakt waar iedereen wat aan heeft. In mijn geval is dat het maken van de visuele vertaling van de logistieke operatie, en in het groter geheel werken we aan een station waar veel mensen straks plezier van hebben. Het is heel tastbaar.”
Lees hier het hele interview met Teun.
Ook in hoe we omgaan met opslag en materialen is dit project anders dan anders. Vanuit Strukton Rail zijn we gewend om alle spullen op voorhand al klaar te hebben liggen, maar omdat dit zo’n grote operatie is kan dat niet. Het was een hele puzzel om uit te zoeken welke spullen wanneer op locatie moeten komen. Er zijn een aantal opslagterreinen die we met meerdere partners én Strukton-bedrijven delen. Het is daarbij cruciaal dat we van elkaar begrijpen wie wat doet en wanneer ze waar werken. En dat vraagt om goede samenwerking.
Na de TVP gaan we verder aan de noordkant van het station om dat af te maken. Dit omvat onder andere de noordelijke toerit van de busonderdoorgang, Kiss&ride/taxistandplaats en de Oost- en westflank.
Een week voor de buitendienststelling ging RTV Noord op bezoek bij Amanda. Zij is omgevingsmanager bij Strukton en is betrokken bij het project. Zij mocht de blauwe loopbrug afsluiten, en dat hebben we op beeld!
Bekijk hier de video van RTV Noord.
Ons einddoel is een nieuw treinstation met een prachtige ondergrondse passage, waar reizigers vanuit een nog aan te leggen park zo inlopen, en meer spoorcapaciteit waardoor nieuwe bestemmingen bereikbaar worden, zowel in de regio als in Noord-Nederland.
Schrijf je in voor de Groningen Spoorzone Nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief