Bekijk alle projecten

Groningen klaar voor meer reizigers

Steeds meer mensen reizen van en via station Groningen. Elke dag stappen er 33.000 mensen in of uit de trein en dit aantal groeit naar schatting naar 44.000 in 2030. Om Groningen klaar te maken voor de toekomst werd er flink gewerkt aan het station en de omgeving.

De uitdaging van de klant

Station Groningen is een van de belangrijkste stations van Noord-Nederland. Dagelijks maken meer dan 33.000 reizigers gebruik van het station en in 2030 neemt dit toe tot 44.000 reizigers. Om de toename in reizigers mogelijk te maken verbeterde Strukton de treinverbindingen van en naar Groningen. Ook pakte Strukton diverse stations aan om de verbinding met ander openbaar vervoer makkelijker, sneller en comfortabeler te laten verlopen.

Wat werd er gerealiseerd?

Op en aan het spoor vonden verschillende werkzaamheden plaats om het toenemende aantal reizigers te kunnen faciliteren. Het spoor tussen Groningen station en station Groningen Europapark werd flink aangepakt. Het voormalig opstelterrein ten zuiden van het spoor is verplaatst naar een nieuw gebied buiten de stad genaamd “De Vork”. Hierdoor is ruimte ontstaan voor een vierde spoor tussen de stations, wat meer treinverkeer mogelijk maakt. Daarnaast hebben regionale treinen en treinen van de NS nu een eigen spoornetwerk zodat ze makkelijker het station in en uit kunnen rijden.

Station Groningen Europapark en station Groningen zijn daarnaast ook aangepakt. Op station Groningen Europapark is een extra perron gerealiseerd, waardoor treinen uit Leeuwarden, Delfzijl en Roodeschool hier ook kunnen stoppen. Station Groningen ondervond daarnaast ook een grote transformatie. Er zijn drie tunnels onder het station gebouwd voor reizigers, fietsers en bussen. Deze tunnels zijn 24 uur per dag bereikbaar, waardoor de Rivierenbuurt beter verbonden is met de binnenstad. Ook zijn er bomen geplaatst en hebben monumentale kappen een prominentere plek gekregen.

Wat is het resultaat?
Door de aanleg van nieuwe sporen is er meer treinverkeer mogelijk van en naar Groningen. Daarnaast zorgen de aanpassingen aan station Groningen voor een betere verbinding tussen het openbaar vervoer en de stad. Zo is Groningen nu en in de toekomst goed bereikbaar.

Groningen klaar voor meer reizigers

Eén week alle hens aan dek

Lees meer