Bekijk alle projecten

Mastfundaties Hoorn - Enkhuizen

Flink aantal bovenleidingfundaties vervangen op het spoortraject Hoorn – Enkhuizen.

Slimme oplossing

Op het spoortraject Hoorn – Enkhuizen waren een flink aantal bovenleidingfundaties met onvoldoende gronddekking. Uitbreiding van het talud om zo grotere fundaties toe te passen is vaak een kostbare zaak. In dit geval ook een vrijwel onmogelijk oplossing in verband met ruimte gebrek.

Daarom is gekozen voor een andere oplossing; een paalfundatie, ook wel dieptefundatie genoemd. Deze fundaties hebben minimale ruimte nodig, de kop van de poer is 900 x 900 mm.

Complexe logistieke operatie

Omdat het spoortraject Hoorn – Enkhuizen enkelspoor is, moesten de nieuwe fundaties op exact dezelfde plaats van de oude prefab fundaties komen. Deze uitdagende en complexe logistieke operatie hebben we met succes afgerond.

Een gedegen oplossing

Bij dit project was het niet mogelijk te wachten tot de mortel, waarmee de poer normaal wordt aangegoten, in de boorbuis was uitgehard. De mast moest direct terug worden geplaats, zodat de bovenleiding weer kon worden opgehangen. Een extra toevoeging is ontwikkeld waarmee de poer, als hij goed is gepositioneerd in de boorbuis, tijdelijk werd gefixeerd. Na het fixeren werd de poer alsnog aangegoten, zodat de poer ook voor de lange termijn duurzaam is gefixeerd. Op deze manier hebben we alle masten vervangen.

In dit project hebben we, samen met Strukton Civiel, 45 bovenleidingsmasten voorzien van een nieuwe paalfundatie. We hebben hiervoor twee 52-urige TVP’s gebruik.

Benieuwd wat Strukton nog meer 'maakt'?

Strukton is in de loop der jaren bij uitdagende en bijzondere projecten betrokken geweest. Van geluidwering, perstechnieken, schuif- en vijzeltechnieken tot mastfundaties en compacte civiele werken in de spoorsector.

Ontdek het hier!