Bekijk alle projecten

Geluidsscherm Den Haag - Laan van NOI

Den Haag een stuk stiller door geluidwerende maatregelen.

Binnen het project ‘Geluidsschermen Den Haag Laan van NOI’ heeft Strukton in opdracht van ProRail en de gemeente Leidschendam-Voorburg op een tweetal locaties geluidwerende maatregelen langs het spoor gerealiseerd.

Nabij de Laan van Nieuw Oost-Indië is een 700 meter lang geluidsscherm ten zuiden van de hooggelegen spoorbaan aangelegd. Dit geluidsscherm, parallel aan de Nicolaas Beetslaan, is vanaf de openbare weg nauwelijks toegankelijk en heeft bovendien te maken met het kruisen van drie kunstwerken.

Parallel aan de Populierendreef, over de Hofzichtlaan en achter station Mariahoeve, is het andere deel van de geluidsschermen over een lengte van 200 meter gerealiseerd. Ook hier gefundeerd op geboorde buispalen en prefab betonbalken.

Een flinke klus

Om de impact op omgeving en treinverkeer tot een minimum te beperken zijn de werkzaamheden grotendeels uitgevoerd vanaf het spoor in een tweetal Trein Vrije Perioden (TVP). Er zijn ruim 230 palen met een avegaar-schroef-methode aangebracht waardoor er met minimale overlast dag en nacht gewerkt kon worden. Op deze palen zijn prefab betonnen funderingsbalken geplaatst en aangestort.

Logistieke uitdagingen

De spoordijk heeft hier een heel steil talud waardoor er geen ruimte beschikbaar is voor een normaal inspectiepad. Er is hier gekozen voor een stalen loopbordes welke we als voor gemonteerde secties aan de balk hebben bevestigd.

Voor het passeren van de kunstwerken zijn grote ‘overkluizingsbalken’ geplaatst. In een tweede 100-urige Trein Vrije Periode stonden we voor de logistieke uitdaging om de volledige bovenbouw met stijlen, aluminium cassettes en transparante elementen aan te brengen. Dit is op een veilige en beheerste manier gerealiseerd.

Voor beide clusters zijn er klimvoorzieningen met beplanting toegepast zodat het geluidsscherm met een groene natuurlijke uitstraling is opgeleverd.

Benieuwd wat Strukton nog meer 'maakt'?

Bekijk onze andere projecten

Projecten