Artikel
Met onze partners dragen wij bij aan veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van spoorvervoer. Duurzaam en veilig.
Wij zijn trots op onze maatschappelijke rol in het creëren en onderhouden van veilige en bereikbare infrastructuur en een duurzame leefomgeving. Maar, onze sector heeft ook een aanzienlijke impact op de maatschappij, qua grondstoffengebruik, afval en uitstoot en biodiversiteit. Dat geeft naast een grote verantwoordelijkheid ook kansen. We werken dan ook structureel en met focus op de lange termijn aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Dat doen wij vanuit de gehele keten. We werken dus duurzaam, met het oog op de hele samenleving.
Bij ons staat veilig en gezond werken op één, we zetten in op een circulaire bedrijfsvoering in 2030 en minimaal 55 procent minder CO2-uitstoot dan in 2009. Dat laatste doen we onder meer door op alle bouwplaatsen emissieloos te werken in 2025 en de CO2-uitstoot van zakelijk reizen te halveren in 2030 ten opzichte van 2016. Ook streven we naar een per saldo minstens neutrale impact op natuurlijk kapitaal in 2030.
Wij hebben de SDG’s geïntegreerd in onze mvo-strategie. Bij Strukton richten wij ons vooral op SDG 7, 8, 9, 12, 13, 15 en 17. Dat zijn de SDG’s die het beste aansluiten op de activiteiten waar wij het grootste verschil kunnen maken. Dit betekent overigens niet dat we op het gebied van de andere SDG’s niets doen. Zo zijn we medeorganisator van de minor railtechniek aan de Hogeschool Utrecht. Een initiatief dat prima past onder SDG 4: kwaliteitsonderwijs.
Wij helpen de energietransitie te versnellen door proactief technologie te ontwikkelen die bijdraagt aan een duurzame wereld. Zo zetten we in op het terug-voeden van zonne-energie aan de bovenleiding en ontwikkelen we onze eigen batterijtreinen om diesellocomotieven te vervangen. Ook ontwikkelen we smart-grid concepten. Daarnaast maken wij zoveel mogelijk gebruik van hernieuwbare energie.
Iedereen veilig en gezond uit en thuis en gezond naar het pensioen. Daar staan wij voor bij Strukton. Dat betekent dat veiligheid en gezond werken op één staan. Met ons 24Safe programma werken wij aan veilige en gezonde werkomgevingen voor iedereen die bij en met ons werkt. Naast de fysieke aspecten hebben we ook oog voor de mentale weerbaarheid en gezondheid van collega’s. Via vitaliteitsprogramma’s stimuleren wij een gezonde leefstijl. Wij streven naar waardig werk voor al onze medewerkers en gelijk loon voor werk van gelijke waarde. Wij werken in een arbeidsintensieve sector. Daarbinnen passen we technische en technologische innovaties toe om de economische productiviteit te verbeteren. Daarnaast blijven we onze (energie)consumptie verminderen en hulpbronnen steeds efficiënter (her)gebruiken.
Wij spelen als leidende spooraannemer in Europa een proactieve rol in de uitdagingen in het spoor en daarbuiten. Wij faciliteren groei van internationale railverbindingen en handel. Via kwalitatieve, betrouwbare, duurzame en veerkrachtige infrastructuur maken wij één van de duurzaamste vormen van transport mogelijk. Door én in ons werk helpen wij de wereld zich voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering.
Wij richten ons in het hele inkoopproces op efficiënt gebruik van (herbruikbare) materialen en het verminderen van verpakkingsmaterialen. Dat beperkt afval in lucht, water en bodem. Als verpakkingsmaterialen nodig blijven, streven we naar circulaire verpakkingen. Ook werken we aan het terugschroeven van het gebruik van vervuilende energiebronnen. Onze machines draaien zoveel mogelijk op duurzame biobrandstoffen. Ook elektrificeren we materieel, machines en auto’s en zetten we in op de ontwikkeling van batterijtechniek.
Wij helpen de wereld om zich voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Wij maken één van de duurzaamste middelen van transport van mensen en goederen mogelijk. Doordat wij in ons bedrijf én in ons werk focussen op de reductie van energieverbruik en streven naar emissievrije (CO2-eq) werkzaamheden, leveren wij een belangrijke bijdrage aan het verminderen van onze klimaatimpact. We doen dit onder andere met behulp van de CO2-Prestatieladder.
Zeker in Nederland is het spoornetwerk ecologische hoofdstructuur. Wij willen een bijdrage leveren aan het beperken van de aftakeling van natuurlijke leefgebieden en het verlies van biodiversiteit. Samen met opdrachtgevers en partners willen we inzetten op het revitaliseren van natuur en het beschermen van bedreigde diersoorten. Molhoek-CCT, ons bedrijf dat verantwoordelijk is voor het groenbeheer langs het spoor, werkt volgens het door de Vlinderstichting en Stichting Groenkeur ontwikkelde Kleurkeur.
Werken aan een duurzame wereld kan nooit alleen. Overheden, bedrijven, ngo’s en individuen moeten daarvoor de handen ineen slaan. Ook wij werken in diverse partnerships samen aan duurzaamheid en verduurzaming, denk aan het Betonakkoord, het Manifest Duurzaam GWW 2030 en de Europe’s Rail Joint Undertaking.
Over duurzaam werken moet je praten, maar je moet ook gewoon doen. Om duurzaamheid zichtbaar te maken, hebben wij 100 duurzame daden uitgelicht.
Check onze duurzame dadenWij handelen CO2-bewust in onze eigen bedrijfsvoering, bij de uitvoering van projecten en in de keten. Hoe wij dat doen, vind je op de pagina over de CO2-Prestatieladder.
Ontdek meerWerken aan een betere wereld kan alleen samen. Wij werken dan ook intensief samen met de andere bedrijven van Strukton. Onze mvo-doelstellingen en ons mvo-beleid stellen we gezamenlijk op en we rapporteren daar ook samen over. Veel informatie hierover verzamelen we dan ook op de website van Strukton. Samenwerken betekent natuurlijk óók dat we flink optrekken met onze opdrachtgevers, leveranciers, ingenieursbureaus en kennis- en opleidingsinstituten.
Lees er alles over op onze duurzaamheidspagina
Ontdek meer