Artikel
Veel collega’s zijn betrokken om het grootste project in Groningen tot een succes te maken. We delen veel foto’s en video’s van de werkzaamheden die op dit moment plaatsvinden. Er gaat ook een hele wereld schuil aan voorbereidingen voor dit project. Jan Schenkel is planningscoördinator/integraal projectvoorbereider en staat aan de voet van de planning voor dit project. “Al sinds 2018 ben ik betrokken bij project Groningen en maakte ik de eerste basis voor de planning. Het is gaaf om te zien hoeveel impact de planning heeft op het succes van een project”, vertelt Jan.
Jan is verantwoordelijk voor de integrale planning. Dat betekent dat hij de 18 planningen van alle onderdelen binnen Rail en Civiel op elkaar laat aansluiten en hier één overzicht van maakt. “Ik zorg voor alle koppelingen tussen de werkzaamheden, zodat iedereen zijn werk zo goed mogelijk kan doen op een meest logische manier. En dat is een flinke uitdaging”.
"Het gaat erom dat je de planning kunt bekijken vanuit het totaalproject en hoe dan de planning zo efficiënt mogelijk ingericht kan worden"
“Verschillende aspecten maken dit project complex: denk aan de duur, de vele acties die we uitvoeren in korte tijd, de compactheid van de locatie en de vele collega’s die hierbij betrokken zijn. We hebben een kleine 10.000 planningsregels die we in 64 dagen uitvoeren. En dat is gigantisch. Zoiets heb ik nog niet eerder meegemaakt. Het is aan mij om al deze activiteiten logisch op elkaar te laten aansluiten en inzichtelijk te maken wat welke discipline doet. We werken hiervoor met een blokkenplan waarbij per werkgebied inzichtelijk wordt wat er gebeurt. Ik visualiseer deze acties al vaak in mijn hoofd als ik bezig ben met de opzet van de planning. Teun Alberts, de projectcoördinator, heeft dit daadwerkelijk visueel gemaakt per dag. Zo kan je zien wie er op welk moment op dat specifieke deel van het spoor werkt.”
Een integrale planning maken betekent dat je rekening moet houden met veel verschillende facetten. Ook vraagt het van collega’s een andere manier van denken. “Je kunt niet altijd vanuit je eigen discipline jouw ideale plan volgen. Het gaat erom dat je de planning kunt bekijken vanuit het totaalproject en hoe dan de planning zo efficiënt mogelijk ingericht kan worden. Dat betekent dat je soms andere keuzes moet maken die minder logisch voelen of duurder uitvallen. Dit soort wijzigingen zijn soms nodig om het in z’n geheel te laten kloppen. Daar denk ik over mee en ik besteed veel tijd om collega’s hier actief bij te betrekken zodat ze begrijpen waar de keuzes vandaan komen.”
Bij station Groningen was er ook in 2018 een project die Strukton uitvoerde. Jan was toen al bij de voorbereidingen betrokken. Doordat hij de planning toen ook heeft gemaakt, weet hij precies waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt en waar ze nu een vervolg op moeten maken. Hierdoor weet Jan ook veel van de geschiedenis van dit project. “Afgelopen driekwartjaar zijn we heel intensief bezig geweest met het verdiepen van de planning voor de tweede fase. Ik zie er een uitdaging in om ervoor te zorgen dat iedereen zijn werk kan doen zonder grote wijzigingen in de planning. Dat zorgt voor rust op het werkveld. Bij het maken van een planning weet ik vaak snel al welke raakvlakken dat heeft met andere disciplines, wat dat betekent voor het kritieke pad en waar er ruimte zit. Dat uitzoeken is echt mijn ding.”
Waar veel mensen verwachten dat het een goed teken is als je vooruitloopt op de planning, is dat niet iets wat Jan totaal nastreeft. “Loop je vooruit, dan heb je het risico dat je dingen gaat doen die raakvlakken hebben met andere activiteiten die daar hinder van kunnen hebben. Daarom is het belangrijk dat ik vanuit de planning de integraliteit bewaak waarbij alle disciplines samenkomen. Want achterlopen is niet goed, maar vooruitlopen dus ook niet. Het streven is dat iedereen binnen de geplande tijd zijn werk kan doen, en dat loopt op dit moment volgens planning.”
Het is voor Strukton een uniek project waarbij collega’s van Rail en Civiel samen mogen laten zien waar we goed in zijn.
Van een uurtje uitloop worden ze in Groningen niet zenuwachtig, omdat ze in de planning werken met een buffer die is ingebouwd per discipline. “Dit is in plaats van de buffer van 10% aan het einde van het gehele project waar we normaal mee werken. Door deze buffer per discipline in te zetten, geeft het in de samenwerking veel rust. Je weet dat er op locatie altijd dingen kunnen veranderen of dat zaken meer tijd vragen dan gedacht. Op deze manier geef je hier al ruimte voor, nog voordat het vervelend wordt. We merken dat het hierdoor soepel loopt waarbij er qua totaaltijd niets veranderd.”
Wat Jan zo mooi vindt om te ervaren is dat iedereen in Groningen zich realiseert hoe uniek het is om bij te dragen aan dit project. “Het is voor Strukton een uniek project waarbij collega’s van Rail en Infra Specials samen mogen laten zien waar we goed in zijn. We hebben de neuzen dezelfde kant op staan en het is iedereen gelukt om naar het geheel te kijken in plaats van te werken vanuit hun eigen discipline. Collega’s realiseren zich hoe bijzonder het is wat we samen neerzetten. Dat ik hieraan mag bijdragen vanuit de planning, daar ben ik wel echt trots op.” De planning heeft daarbij flink invloed op de sfeer realiseert Jan zich. “Je wilt niet tegen dingen aanlopen die niet kloppen in de planning of elkaar in de weg zitten tijdens het werk. Het is aan mij om de sfeer te creëren dat iedereen zich gehoord en gezien voelt: we moeten het samen doen. Ik hoop hierin zoveel mogelijk collega’s samen te brengen. De sfeer is hier echt heel goed. We hebben plezier aan dit grote project. Helemaal wanneer ik terugkrijg dat de planning collega’s helpt en dat het allemaal klopt, word ik daar oprecht blij van”.