Bekijk alle artikelen

Spoorwerk in metrotunnel kent specifieke uitdagingen

Komende week start in opdracht van de RET een vernieuwingswerk in een tunnel van de Rotterdamse metro. Vanaf metrostation Coolhaven tot aan metrostation Dijkzigt, een afstand van ongeveer 350 meter, worden ondergronds onder meer vier wissels vernieuwd inclusief aansluitende en tussenliggende sporen. “De wissels liggen er al vanaf het begin, zo’n veertig jaar. Het metrospoor slijt niet zo snel als heavy-rail, maar is nu echt aan vervanging toe”, verklaart werkvoorbereider Niels van der Veen.

Samen met uitvoerder Tom Lugtenburg en collega’s bereidde hij de werkzaamheden voor die in de voorjaarsvakantie, van 22 februari tot en met 3 maart, gaan plaatsvinden. Volgens Tom is dit werk ook belangrijk voor Strukton zelf. “Er zijn steeds minder collega’s die ervaring met lightrail hebben. Mensen gaan met pensioen en als je geen lightrailprojecten uitvoert of interne opleidingen geeft, verdwijnt de kennis uit het bedrijf.”

Ankers uitboren

Niels over de werkzaamheden: “We gaan een oud type spoorconstructie (NP46) vervangen. Daarvoor moeten we de huidige betonankers die in het beton verlijmd zitten, met een diamantboor uitboren. De gaten worden weer met mortel opgevuld. In totaal zullen we 4400 ankers verwijderen en ook weer 4400 nieuwe gaten boren. Werken op een ondergrond van beton betekent veel handwerk en is veel arbeidsintensiever dan dat je te maken hebt met dwarsliggers en ballast. Ook is er meer maatvoering nodig om het allemaal in orde te krijgen.”

En er gebeurt meer. Tom: “Een specifieke uitdaging is het ombouwen van de stroomrails. Geen bovenleiding, maar een stalen rails op kniehoogte gaat onze spoorploeg vervangen door een aluminium rails. Deze is efficiënter qua stroomgebruik, maar vereist wel andere gereedschappen en specifieke kennis van het afstellen. Niels: “Tegelijkertijd zijn we samen met de RET bezig met vernieuwing van de treinbeveiliging en tractievoedingskabels. Een heel vlechtwerk van kabels zal door de wissels heen lopen. Dit werk gebeurt uiteraard in nauwe onderlinge samenwerking waarbij onze eigen meetdienst de kabels doormeet.”

Tunnel-troubles

Werken in een tunnel kent z’n uitdagingen. Niels: “In zo’n tunnelbak zitten we best wel opgesloten. Je kunt niet even van rechts of van links met de vrachtwagen iets aanvoeren of van bovenaf iets naar beneden takelen. Dat maakt het planningtechnisch tot een grote uitdaging. Je moet de logistiek goed voor elkaar hebben, dus weten wanneer je welke spullen in de tunnel nodig hebt zoals water, stroomvoorziening en wisseldelen en ook wanneer je oude delen afvoert. Alle materialen en gereedschappen die niet door de nooduitgang passen, gaan ‘s nachts per werktrein van en naar het remiseterrein van de RET aan de Blindeweg (Rotterdam-Zuid). Overdag iets via het spoor ophalen is niet mogelijk, want de metro’s blijven om ons heen gewoon rijden, bijna tot aan ons werkgebied.”

Quote icon “Werken in een tunnel kent uitdagingen. Je kunt niet even van rechts of van links met de vrachtwagen iets aanvoeren of van bovenaf iets naar beneden takelen.” Quote icon

Niels van der Veen, werkvoorbereider Strukton Rail

Raakvlakken met de omgeving

Tom: “Verder zijn er veel raakvlakken met de omgeving waar je rekening mee moet houden. Neem de nooduitgang, die de medewerkers gebruiken om naar binnen te gaan. Omdat de nabijgelegen metrohalte in dienst blijft, moet de nooduitgang ook voor reizigers bereikbaar blijven. In overleg met de RET, gemeente en brandweer zijn er afspraken gemaakt.” Niels: “Dat geldt ook voor de brandmeldinstallatie in de tunnel. Die moet uit als we bijvoorbeeld gaan lassen. Speciale brandwachten houden dan een oogje in het zeil zodat wij aan de slag kunnen en ook de metro verderop veilig kan blijven rijden.”

Eveneens een heikel punt is het parkeren. Niels: “Je heb midden in de stad geen groot terrein in de buurt waar je je auto neer kan zetten. Omdat je moet rekenen op zo’n 20 tot 30 werkbussen per dienst is het een hele puzzel geweest om dit met de gemeente en RET af te stemmen.”

Optimistisch

Gaat het lukken in negen dagen? Tom zit al 33 jaar bij Strukton en heeft samen met de lightrailcollega’s bijna het gehele RET-metroareaal al eens in de handen gehad. Hij heeft er alle vertrouwen in. Niels deelt zijn mening: “Het gaat zeker lukken, er zit alleen heel veel werk in.” Gemiddeld zullen 24/7 zo’n 10 mensen tegelijk ‘op een postzegel’ aan het werk zijn met pieken van 25 tot 30 man. Beiden vinden het erg mooi om te zien dat er zoveel verschillende Strukton-partijen bij elkaar komen. Lightrail/baan, milieutechnieken, seinwezen, kabel, meetdienst, veiligheid en de lasploegen, maatvoerders uit België en onderaannemers willen er gezamenlijk een succes van maken.

“We laten zien dat we een ervaren spooraannemer zijn en geven tegelijkertijd de kennis door aan de nieuwe generatie. We gaan ervoor dat op 3 maart de testmetro rijdt en dat Rotterdam dan niet heeft gemerkt dat wij 9 dagen lang hard hebben gewerkt om de metro in beweging te houden.”

Ook werken aan gave spoorprojecten?

Check onze vacatures!

Ga naar werkenbijstrukton.nl

Verder lezen?

Artikel

Wanneer er iets niet klopt, dan is het aan ons om dat op te merken

Lees meer
Lees meer over Wanneer er iets niet klopt, dan is het aan ons om dat op te merken

Artikel

Pilotproject circulair beton Steenwijk

Lees meer
Lees meer over Pilotproject circulair beton Steenwijk

Artikel

Obstakels en kansen voor herbruikbare wissels

Lees meer
Lees meer over Obstakels en kansen voor herbruikbare wissels
Naar alle artikelen