Bekijk alle artikelen

Impact maken = samenwerken

Samenwerken, samenwerken, samenwerken. Dat mogen we toch wel de samenvattende leus noemen van de kennisdelingssessie Ketenanalyse die op 27 februari bij Strukton plaatsvond. Leveranciers, opdrachtgevers, overheden en andere stakeholders kwamen bijeen om dilemma’s te bespreken, inzichten te delen en samen een stapje verder te zetten op de weg die verduurzaming heet.

Tjark de Vries, directeur Strukton Rail Nederland, opende de bijeenkomst en brak een lans om de krachten van opdrachtgevers, opdrachtnemers en leveranciers te bundelen voor dat ene doel: Zuinig zijn met de aarde. Hergebruik, elektrificatie, het samen creëren van laadoplossingen en het samen voorkomen van verspilling.

Vervolgens waren er drie workshops onder leiding van Arthur Kok van Coning Adviesgroep, Johan Krook van Coning Adviesgroep, Pepijn Duijvestein van New Economy en Jonah Link van New Economy. Het onderwerp van de workshops: ketenanalyses. Want als er iets duidelijk is, is het dat we échte impact maken als we de aanpak in de keten doen. Samen dus.

Breed kijken

De tijd dat we alleen naar onze ‘eigen’ uitstoot kijken (scope 1 en 2) is voorbij. De serieuze stappen zijn in scope 3 te maken, in de keten van grondstofwinning tot realisatie en alle processtappen en logistieke stappen daartussen. “En vergeet ook niet de stap erná!” drukte Martijn in ’t Veld van GBN ons op het hart. “Kijk niet alleen naar de keten vóór je, maar ontwerp over ons leven heen. Dan ga je ook kijken naar hoe je bouwt, hoe je toekomstige bouwwerk na levensduur te hergebruiken is en óf je überhaupt moet bouwen.”

Na de workshops volgde een paneldiscussie onder leiding van Pepijn Duijvestein van New Economy. Hij ging in gesprek met Claire Deurvorst van TenneT, Stefan van Alphen van A&M Recycling, Martin Vos van Martin Vos Advies en Martijn in ’t Veld van GBN. En de mensen in de zaal praatten mee.

Cultuur van openheid

Waar we steeds weer op terugkwamen, is dat het om een cultuurverandering gaat. Een verandering naar een cultuur van openheid en samen. We moeten met elkaar in gesprek blijven, kennis blijven delen en over de keten heen groeien in bewustzijn. Ketenanalyses zijn daar belangrijk in. Zij geven inhoudelijke kennis. Omdat bedrijven de ketenanalyses openbaar delen, kunnen we daar steeds verder op bouwen. De ene keten leert van de andere, het ene land leert van het andere. En zo wordt een ketenanalyse ook een kwestie van voortschrijdend inzicht. Steeds een stapje verder.

Is het dan alleen maar positief?

Nee, zeker niet. “Zo zien wij bij TenneT ook frictie ontstaan,” vertelde Claire Deurvorst. “De assetmanagers kijken naar leveringszekerheid, anderen naar duurzaamheid. Dat komt in conflict. We staan pas aan het begin, maar we zijn wél aan de slag.” Maar, stelt Stefan van Alphen, kijk dan naar wat wél gaat en wie wél wil: “Elk klein stapje dat je zet, moet je vieren.”

Een mooi voorbeeld kwam uit de zaal: “Aan het begin van de elektrificatie wilde de gemiddelde machinist niet af van de ronkende motoren. Inmiddels bellen steeds meer machinisten met de vraag of ze een elektrische machine mogen proberen?”

De afdronk?

Duurzaam doen door dingen te laten. Stapje voor stapje verduurzamen, samen, op verschillende schalen. Dat betekent ook ingewikkelde besluiten durven nemen. Er is een wil om dingen te veranderen; zoek elkaar op en ga aan de slag!

Wij bedanken iedereen die erbij was!

Doe jij mee?

Wil jij de volgende keer bij een stakeholdersessie zijn? Stuur ons dan een mail!

Artikel

Emplacement Leeuwarden klaar voor de toekomst

Lees meer
Lees meer over Emplacement Leeuwarden klaar voor de toekomst

Artikel

PHS Rijswijk – Rotterdam: de finish is in zicht

Lees meer
Lees meer over PHS Rijswijk – Rotterdam: de finish is in zicht

Artikel

Geslaagde en leerzame veldtest ERTMS Trackbot

Lees meer
Lees meer over Geslaagde en leerzame veldtest ERTMS Trackbot
Lees al onze verhalen