Bekijk alle artikelen

Constructies maken van gewapende grond

Molhoek-CCT blaast een oude techniek nieuw leven in: het maken van constructies met gewapende grond. Gewapende grondconstructies zijn duurzaam, voordelig en goed toe te passen op locaties waar de ruimte beperkt is. Dat maakt ze een slimme oplossing voor de (bouw)uitdagingen van deze tijd.

Voor veel mensen is gewapende grond een nieuw begrip. Toch is deze methode om een grondconstructie te maken bepaald niet nieuw. “De Perzen maakten al gebruik van grond en rieten matten om muren te maken”, vertelt Patrick Kummu, projectmanager bij Molhoek-CCT. “Het principe is hetzelfde gebleven. We bouwen de constructie laag voor laag op, met behulp van matten of grids die nu niet meer van riet maar van kunststof zijn gemaakt. De open structuur van deze materialen zorgt voor grip en cohesie. Zo ontstaat een grondconstructie die net zo functioneert als een kering van staal of beton.”

Duurzaam en ‘built to last’

De toepassing van gewapende grond biedt een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele methode. Patrick: “De productie van beton en staal heeft een grote impact op het milieu, met name vanwege de hoge CO2-uitstoot. Een constructie met gewapende grond maakt geen gebruik van die materialen en is daardoor een duurzamer alternatief. Tegelijkertijd is het ook economisch gezien aantrekkelijk. Je hebt geen dure grondstoffen of machines nodig. Met een graafmachine, kunststof-grids en de grond die er ligt, ben je klaar. Bovendien is de levensduur van beton en staal beperkt, met op termijn inspecties en onderhoud. Gewapende grond daarentegen is ‘built to last’: je hoeft er niets meer aan te doen.”

Een constructie met gewapende grond is een duurzamer alternatief.

Het feit dat de oplossing relatief weinig materialen en materieel vraagt, heeft een bijkomend voordeel: het is heel goed toe te passen op locaties waar de ruimte of de bereikbaarheid beperkt is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de werkzaamheden voor het Dijksgracht-project in Amsterdam. Daarom kijken Molhoek-CCT, Strukton Infra Specials en Strukton Rail Nederland hier naar toepassing van gewapende grond voor de faseringswanden, als een alternatief voor damwanden.

Herprofilering van taluds

Gewapende grond is ook een goede oplossing voor (steile) taluds en voor andere plekken waar een grondkerende constructie moet worden toegepast in verband met de taludstabiliteit. De enige voorwaarde is dat de bodem voldoende stevig is. Deze methode wordt dan ook al met succes toegepast binnen projecten van Strukton en eigen projecten van Molhoek-CCT. Het herstellen van de taluds bij Groenekan is een goed voorbeeld. “Hier had ProRail te maken met instabiele taluds. Met een bewapening van de bovenlaag konden we de stabiliteit herstellen. Vernageling zorgt ervoor dat er in de toekomst geen erosievorming kan plaatsvinden. Het is een mooie, natuurlijke oplossing waarin we zelfs nog winterverblijfplaatsen voor ringslangen hebben kunnen verwerken.”

Het herstellen van de taluds bij Groenekan is een goed voorbeeld. “Hier had ProRail te maken met instabiele taluds. Met een bewapening van de bovenlaag konden we de stabiliteit herstellen, een natuurlijke oplossing waarin we zelfs nog winterverblijfplaatsen voor ringslangen konden verwerken.

Verder verbeteren

Gezien de voordelen voor het milieu én voor bouwbudgetten denkt Molhoek-CCT dat er veel toekomst zit in gewapende grond. “We investeren momenteel in procesaanpassingen om de methode nog voordeliger te maken. Met een nieuw bekistingssysteem bijvoorbeeld, kunnen we een kleine verbetering realiseren in de bouwsnelheid en bouwkwaliteit. Daarnaast willen we een slag maken in het visueel netter en aantrekkelijker maken van gewapende grond. Nu al kun je voor heel veel verschillende uitstralingen of facings kiezen. Dat varieert van een beton coating, bijpassend bij de omgeving, tot duurzame, groene beplanting. Ook werken we sinds kort met een nieuwe partner, Naue, die ons engineering- en tekenondersteuning biedt.”

Gezien de voordelen voor het milieu én voor bouwbudgetten denken we dat er veel toekomst zit in gewapende grond.

Op deze manier wil Molhoek-CCT meer bekendheid creëren voor deze constructiemethode, zowel binnen als buiten Strukton. “Vanwege de onbekendheid met grondwapening wordt er nu nog vaak gekozen voor traditionele methodes. Onbekend maakt onbemind. Juist om die reden willen we graag al in de tenderfase met partijen om tafel gaan, om mee te denken en mogelijke bezwaren weg te nemen. Zo kunnen ook de financiële en milieuvoordelen meteen in de tender worden meegenomen.”

Gewapende grondconstructie toegepast op Strukton project Zevenaar-Didam.

Meer weten?

Check de website van Molhoek-CCT

Naar de website

Meer verhalen

Artikel

Emplacement Leeuwarden klaar voor de toekomst

Lees meer
Lees meer over Emplacement Leeuwarden klaar voor de toekomst

Artikel

PHS Rijswijk – Rotterdam: de finish is in zicht

Lees meer
Lees meer over PHS Rijswijk – Rotterdam: de finish is in zicht

Artikel

Geslaagde en leerzame veldtest ERTMS Trackbot

Lees meer
Lees meer over Geslaagde en leerzame veldtest ERTMS Trackbot
Alle verhalen