Bekijk alle artikelen

Stroomstoring Flevoland met enorme gevolgen

Een stroomstoring bij TenneT afgelopen vrijdag in Flevoland. Het leidde in Flevoland tot overlast in de vorm van stroomuitval en niet werkende WiFi netwerken. Wat weinig mensen zich realiseren, is dat niet alleen bij TenneT een crisis uitbrak, maar ook bij ProRail en…. bij ons. Telefoontjes bliepten erop los, Whatsapp ontplofte. De TenneT storing heeft namelijk tot grote schade geleid aan het spoor, en dat ligt in ons contractgebied Amstelse Poort.

Vrijdag rond 16:15 ontvingen wij een bovenleidingstoring en al snel volgden foto’s en video’s van de schade. “Een video van een brandende installatie deed alle alarmbellen rinkelen. Dit is geen gewone storing, hier is meer aan de hand” vertelt Harold Verbruggen (contractmanager PGO Amstelse Poort & Kennemerland). EV (energievoorziening) is vervolgens met grote voorzichtigheid ter plaatse gekomen om de schade met eigen ogen waar te nemen. Kort daarna ontvingen we opnieuw een storingsmelding, ditmaal een gasblussing in Lelystad. Er werd een crisisteam samengesteld om de omvang van de schade te inventariseren en te werken aan een oplossing.

Harold: “Langzaam druppelde er steeds meer informatie binnen, waardoor wij beseften dat dit probleem nog veel groter was dan gedacht. Voornamelijk de complexiteit van het probleem is enorm hoog. Dit is geen onderhoudswerk, maar projectwerk”. Door de omvang van de schade en toekomstige werkzaamheden vraagt dit incident dan ook om een uitgebreide projectbenadering. Op dit moment zijn wij hierover in gesprek met ProRail. Het werd al snel duidelijk dat de kosten zullen oplopen tot in de miljoenen. Ook de streefdatum van 15 september dat het spoor weer in dienst kan, blijkt niet haalbaar. “Dit gaat nog weken, ofwel maanden duren”, aldus Harold.

Zaterdag zijn er door een aannemer van TenneT herstelwerkzaamheden verricht aan het hoogspanningstracé. Zo moesten loshangende kabels vervangen worden, zodat onze collega’s op een veilige manier hun werk konden doen. Ook zijn John Voppen (Chief Executive Officer ProRail), Harro Homan (Regio directeur Randstand Noord van ProRail), Maarten Abbenhuis (Managing Director van TenneT) en Harold Verbruggen ter plaatse gekomen om de pers te woord te staan. De video bekijk je op Omroep Flevoland of RTL Nieuws.

Schade aan het spoor

Doordat de hoogspanningskabel in contact is gekomen met een bovenleiding van het spoor ging er een enorme hoeveelheid stroom door de systemen van ProRail. Behalve doorgebrande kabels en schakelaars, heeft de stroomstoring ook geleid tot schade aan onderstations, schakelstations, relaiskasten en buiten het spoor. Aankomende periode zullen onze collega’s van kabels en leidingen, seinwezen en bovenleiding werken aan herstelwerkzaamheden. Ook zullen wij de spoorstaven moeten controleren en is er schade aan de energievoorziening.

Artikel

Emplacement Leeuwarden klaar voor de toekomst

Lees meer
Lees meer over Emplacement Leeuwarden klaar voor de toekomst

Artikel

PHS Rijswijk – Rotterdam: de finish is in zicht

Lees meer
Lees meer over PHS Rijswijk – Rotterdam: de finish is in zicht

Artikel

Geslaagde en leerzame veldtest ERTMS Trackbot

Lees meer
Lees meer over Geslaagde en leerzame veldtest ERTMS Trackbot