Bekijk alle artikelen

Deel 5 van 100 duurzame daden

De bouw- en infrasector heeft een grote impact op de leefomgeving. Dit door de grondstoffen die we gebruiken, het afval en de uitstoot die we produceren maar ook op de biodiversiteit. Gelukkig biedt ons werk ook ontzettend veel kansen voor verduurzaming. Maar wat doen we dan precies? Wat zijn ‘Greenstream’ en ‘GEOconda’? Om duurzaamheid concreet te maken lichten we de komende weken elke week 10 duurzame daden toe. Deze week lichten weer voor de vijfde keer 10 duurzame daden toe. Daarmee komen we op de helft van de 100 duurzame daden!

 • Duurzame daad 99

  Strukton neemt actief deel aan Coalitie Anders Reizen. Anders Reizen heeft tot doel de CO2-uitstoot van zakelijk reizen per fte te halveren in 2030 ten opzichte van 2016. Strukton streeft deze ambitie ook na, en neemt actief deel aan de verschillende werkgroepen.

 • Duurzame daad 66

  Wie met het OV naar het Strukton hoofdkantoor in Utrecht komt, kan gebruik maken van onze elektrische pendelbus. Deze pendelt tussen station Maarssen en het kantoor. Het kantoor is hiermee beter bereikbaar met het OV, zodat men de auto kan laten staan, wat de CO2-uitstoot reduceert. De pendeldienst is tot stand gekomen dankzij een medewerkersidee. Achter het stuur zitten eigen collega’s of 65-plussers die nog graag blijven werken.

 • Duurzame daad 72

  Als deelnemers in de Green Deal Duurzaam GWW zijn we op zoek gegaan naar een goede opvolger. Die hebben we gevonden in Manifest Duurzaam GWW 2030. Een aanpak waarbij we met mensen uit de GWW-sector de knelpunten op het gebied van verduurzaming in kaart brengen en met oplossingsgerichte projecten aan de slag gaan. Het hoofddoel: uiterlijk medio 2024 duurzaamheid een integraal onderdeel uit te laten maken van alle spoor-, grond-, water- en wegenbouwprojecten.

 • Duurzame daad 14

  Bij de Kromhout Kazerne in Utrecht testen we de toepassing van een milieuvriendelijke energieopslag: de zoutbatterij. Het grote voordeel van de zoutbatterij is dat deze geen gebruik maakt van zeldzame grondstoffen zoals kobalt of lithium.

 • Duurzame daad 43

  Om lastig te bereiken bodemverontreinigingen te saneren hebben we het Greenstream© filter ontworpen. Hiermee worden grondwater en bodemlucht in beweging gebracht door middel van één filter en één pomp. Doordat de techniek gebruik maakt van een gesloten systeem ontstaan er geen luchtbellen of veranderingen in de grondwaterstand, waardoor de techniek veiliger is dan traditioneel saneren.

 • Duurzame daad 52

  De tilhulp, een idee en uitwerking van een van onze medewerkers, wordt nu breed toegepast. Dit ergonomische hulpmiddel voor het oppakken van onderlegplaten in het spoor zorgt ervoor dat er minder gebukt hoeft te worden. Daarnaast worden de vingers ontlast en kan het werk efficienter worden uitgevoerd. Inmiddels hebben ook onze branchegenoten interesse getoond voor dit hulpmiddel.

 • Duurzame daad 80

  Slimme spoorinspectie op afstand. Hoeveel onkruid groeit er langs de baan? Hoe ligt de ballast erbij? Op welke kilometrering is het spoor precies verzakt? Onder de vleugels van project ‘Leonardo’ is de Geoconda viewer ontwikkeld. Met de data (360 graden beeld en een LiDaR puntenwolk) die met meettreinen wordt verzameld kunnen we op afstand zien hoe de situatie buiten is. Zo hoeven we minder vaak het spoor in, wat beter is voor de uitstoot en de spoorbeschikbaarheid.

 • Duurzame daad 4

  Van al het materiaal dat we zelf niet meer kunnen gebruiken, de zogeheten reststromen, wordt 83% hergebruikt.

 • Duurzame daad 41

  Voor de Floriade Expo 2022 bouwen wij het paviljoen. Dit ‘Food Forum’ is ontworpen op basis van de principes van Nature Based Building. Bij de bouw wordt grotendeels gebruik gemaakt van hernieuwbare materialen zoals Miscanthus-beton.

 • Duurzame daad 73

  Bijna al het beton dat wij inkopen is duurzaam geproduceerd. Dit type beton is gecertificeerd conform de eisen van de Concrete Sustainability Council (CSC), wat inhoudt dat het producerende bedrijf milieuvriendelijk, sociaal en economisch verantwoord opereert.

Onze andere duurzame daden

In totaal publiceren we op onze site 100 duurzame daden. Deze dragen bij aan SDG 3, 4, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 15 en 17. Ze komen allemaal samen op een verzamelpagina met van daaruit weer links naar de verschillende SDG's.

Check onze duurzame daden