Bekijk alle artikelen

Eerste Mobiliteitsweek Utrecht afgetrapt

Met de ‘APK Fiets-pitstop’ op industrieterrein Lage Weide trapten Provincie Utrecht, Fietsersbond en werkgevers op 15 september de eerste Mobiliteitsweek Utrecht af voor de regio Utrecht. De mobiliteitsweek is een initiatief van de provincie Utrecht om gezondere manieren van mobiliteit te stimuleren, zoals de fiets. Gedeputeerde Arne Schaddelee opende samen met Esther van Garderen, directeur Fietsersbond, en Karin van Looij, manager Bedrijfsvoering van Strukton Rail en vertegenwoordiger van de werkgevers van bedrijventerrein Lage Weide de APK Fiets-pitstop.

Deze speciale pitstop – een initiatief van de Fietsersbond – is vandaag ter gelegenheid van de landelijke Fiets naar je Werk Dag op Lage Weide open voor werkende fietsers. Fietsexperts van Gazelle en Werken in Beweging voeren gratis klein onderhoud uit, verzorgen schoonmaaksessies en geven de fietsen een check. De werkgevers van Lage Weide willen hun medewerkers stimuleren om vaker op de fiets naar het werk te komen. 

Arne Schaddelee: “We hopen met de acties deze week mensen enthousiaster te maken voor gezondere vormen van mobiliteit, zoals de fiets en wandelen. De provincie Utrecht heeft hierin al veel te bieden, denk aan het netwerk van onze snelfietsroutes die uniek zijn in de wereld. Maar we zijn er nog niet. De laatste decennia ging veel aandacht uit naar nieuwe wegen en werden fietspaden daarbij vaak vergeten. We moeten een flinke inhaalslag gaan maken. Een initiatief zoals hier op Lage Weide, waarbij werkgevers de moed hebben om 20% van hun medewerkers te verleiden uit de auto te stappen en de fiets te pakken, verdient alle lof en inspireert hopelijk andere werkgevers hetzelfde te doen.”

Esther van Garderen: “Fietsen is ontzettend belangrijk voor de bereikbaarheid van een bedrijventerrein als Lage Weide, en daarom verdienen fietsers wel een extra steuntje in de rug. Met de fiets-pitstop willen we fietsers stimuleren om door te gaan met hun gezonde, goedkope en milieuvriendelijke keuze.”

Karin van Looij: “De fiets is een soms nog onderschatte schakel in de route van huis naar werk. Niet alleen voor medewerkers die op fietsafstand wonen, maar ook voor degenen die het stuk van huis naar station of van station naar werk moeten overbruggen. De combinatie fiets en OV is wat ons betreft dé oplossing voor het fileprobleem, goed voor het milieu én het houdt de medewerker vitaal.”

Duurzame mobiliteit bij Strukton

Twintig e-bikes speciaal voor Strukton collega’s op Utrecht CS, e-bikes op diverse Strukton locaties, ons pendelbusje op station Maarssen, het fietsenplan, de NS Business card, steeds meer elektrische auto’s en binnenkort een pilot met elektrische busjes. Met veel maatregelen en acties voor onder meer duurzame mobiliteit hebben we onze CO2-uitstoot sinds 2009 met 47% weten te verminderen. Ons doel is 55% reductie in 2030.

Mobiliteitsweek Utrecht

De Fiets-pitstop is de eerste activiteit die plaatsvindt tijdens de allereerste Mobiliteitsweek Utrecht van 16 t/m 22 september, een initiatief van de provincie Utrecht en diverse partners (o.a. Ik fiets, Goedopweg en Werken in Beweging). De Mobiliteitsweek Utrecht gaat niet alleen over de fiets, maar over alle vormen van duurzame mobiliteit. Met als thema ‘Let’s Go, Regio!’ wil de provincie Utrecht inwoners in beweging krijgen. Utrecht is namelijk dé fietsprovincie van Nederland en volop bezig met duurzame mobiliteit. Met allerlei activiteiten in de hele regio, sluit de provincie aan bij de Europese Week van de Mobiliteit, waarbij in heel Europa duurzame mobiliteit op de kaart gezet. Kijk voor meer informatie op www.letsgoregioutrecht.nl

Samen bouwen aan een toekomstbestendig morgen

Met onze partners dragen wij bij aan veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van spoorvervoer, weginfrastructuur en technische installaties en gebouwen.

Ontdek hoe wij duurzaam ondernemen