Bekijk alle artikelen

Hoe Harry de Russische beer overmeesterde

Temperaturen ver onder nul, bergen sneeuw en een harde wind: de Russische beer betrad ons land. Het leidde tot vele vastgevroren wissels. Harry Dingemanse, mechanisch monteur 1 in Zeeland, trotseerde het barre winterweer om storingen op te lossen.

Ongeveer driekwart van alle wissels in Nederland heeft gasverwarming. Maar als het sneeuwt en hard waait, gaat het gasvlammetje uit en vriest de boel vast. Met elektrische wissels heb je dat probleem niet. We hebben de hele week gasverwarmde wissels ontdooid. Als blijkt dat een wissel is vastgevroren, vraag je eerst een buitendienststelling aan, zodat je veilig kunt werken. Één collega blaast met een grote blazer, een bladblazer eigenlijk, de losse sneeuw weg, de ander gaat er met een brander achteraan. Dan smelt het ijs. Dat is wel een aangenaam klusje, je voeten worden lekker warm. En als je de brander op een bepaalde manier richt, komt de warmte ook omhoog. Dan kan een ander ernaast gaan staan om een beetje op te warmen. Zo wisselden we af.

 

“Sommige collega’s hadden het wel zwaar met de kou. Die waren aangekleed als Teletubbies, je kon ze zowat rollen.” 

 

Teletubbies

Maar ik heb geen moeite met de kou, hoor. Ik heb het gewoon nooit koud. Mijn vader was vroeger melkboer, dan mocht ik met hem mee, misschien dat het daardoor komt. Ik heb me wel goed aangekleed uiteraard: shirt, thermotrui, trui en winterjas. En verder een thermobroek en een spijkerbroek, één paar sokken en werkschoenen met stalen neuzen en hakken. En natuurlijk een sjaal, een muts en mijn helm, maar geen handschoenen. Ik heb nooit koude handen, dat is wel echt mazzel met dit werk. Ik draag alleen handschoenen als ik heel vies werk doe, maar verder niet. Sommige collega’s hadden het wel zwaar met de kou. Die waren aangekleed als Teletubbies, je kon ze zowat rollen. En dan nog hadden ze het koud. Soms stuurden we een collega wat eerder terug naar de bus, om op te warmen. Dan maakte de rest de klus af. Vanuit de werkgever kregen we instructies via een toolbox. Kleed je goed aan, let op elkaar, ga om de paar uur naar binnen en drink wat warms, dat soort dingen. En genoeg eten meenemen natuurlijk. Waar niks in zit, komt ook niks uit, zeggen we altijd.

 

Waar niks in zit, komt ook niks uit, zeggen we altijd

Nooit meer schaatsen

Per wissel waren we een klein half uur bezig. Maar het was soms onbegonnen werk. Dan had je een wissel aan de praat, ging je naar de volgende en vervolgens was de vorige weer in storing. Als alle wissels elektrische verwarming zouden hebben, zouden we 90 procent minder last hebben met dat koude weer, dat weet ik zeker. Maar goed, daar zit natuurlijk een prijskaartje aan, dat begrijp ik ook wel.
Terwijl heel Nederland op de schaatsen stond, was ik wissels aan het ontdooien. Ons enige belang was: de treinen moeten weer kunnen rijden. Ik vond het niet erg dat ik niet kon schaatsen. Ik heb jaren geleden voor het laatst geschaatst. Ik had kunstschaatsen en binnen tien minuten brak er een ijzer af en ik had zere voeten. Dus nee, voor mij geen schaatsen meer.

Geur van de lente

Toen de dooi inzette, smolten bevroren wissels letterlijk als sneeuw voor de zon. Maar dat levert ons wel weer nieuwe problemen op. Na zo’n vorstperiode krijg je namelijk klappers: verzakkingen. De grond onder het spoor is normaal gesproken dichte, vaste kleigrond hier in Zeeland, verzadigd met water. Door de vorst zet de grond zich vast, maar dat heeft geen gevolgen voor het spoor. Zodra het gaat dooien, ontdooit de grond en zakt het spoor in op de verzadigde onderlaag. Dus dan moeten we het spoor onderstoppen. Dat gaat handmatig, dan sta je de hele middag met een zware machine in je handen. Of we doen het in de nacht met een stopmachine of krol.
Ik hou van alle seizoenen en die echte vorst vind ik prachtig, maar inmiddels kijk ik wel weer uit naar het voorjaar. De geur van de bloemen, alle mooie kleuren, de frisgroene blaadjes aan de bomen, de boeren die buiten in de polder bezig zijn, daar geniet ik echt van. En de temperatuur is aangenaam: een dun truitje en een vest en dan lekker buiten aan het werk. 

 

Wat maak jij morgen?

Een kansrijke verbinding naar jouw toekomst start hier. Met trotse collega’s, goede arbeidsvoorwaarden en volop ruimte voor ontwikkeling. Mis jouw morgen niet!

Welke vacature matcht bij jou?