Bekijk alle artikelen

Strukton verzorgt interactieve training stationsautomatisering

TenneT heeft voor de Proof Of Concept stations gekozen voor stationsautomatisering op basis van IEC 61850, waarbij de besturing en beveiliging van de stations op afstand gebeurt. Ook wil TenneT steeds meer functies monitoren in het kader van preventief onderhoud. Zo hoeven medewerkers steeds minder op de stations te zijn. Dit heeft als groot voordeel dat veel reistijd en brandstof bespaard wordt en het is uiteindelijk ook veiliger. Bij de uitrol van dit nieuwe automatiseringsconcept is het belangrijk dat de betrokken TenneT medewerkers hier ook mee leren werken.

Training op maat

In nauw overleg met TenneT is een trainingsprogramma samengesteld, waarbij TenneT wegwijs gemaakt wordt in de nieuwe systemen en apparatuur. Op 29 en 30 oktober heeft het theoriedeel van de training plaatsgevonden en van 23 t/m 27 november is er een praktijktraining bij Strukton in Oldenzaal voor de eerste groep TenneT functionarissen die direct bij de ombouw van station Rijssen betrokken zijn. Vanwege de coronamaatregelen was het niet mogelijk het theoriedeel plenair te doen. Gekozen is om de training via Teams te organiseren. Van de kant van TenneT waren hier ca. 20 deelnemers uitgenodigd, namens Strukton waren er diverse co-trainers voor de verschillende onderwerpen. De didactische opzet van de training is begeleid door Annick van der Staay, die vaker dit soort maatwerktrainingen voor Strukton begeleidt.

Interactieve sessie

De kick-off van de training werd verzorgd door Ed van Moolenbroek, manager van TenneT Bay Replacement. Hierna kwamen diverse onderwerpen aan bod, waarbij de deelnemers via de chatfunctie vragen konden stellen. De meeste vragen werden direct online door het Strukton team beantwoord, zodat er een levendige discussie ontstond. Elke werksessie werd na ca. 50 minuten onderbroken, zodat iedereen telkens weer fris achter het scherm zat. In de voorbereiding kregen deelnemers de gelegenheid om vragen in te sturen. Een aantal vragen waren procedureel of organisatorisch van aard, reden om de Lead Engineer van het projectteam van TenneT uit te nodigen om deze vragen te beantwoorden. De training viel goed in de smaak: in de evaluatie werd de training gewaardeerd met een 8 of hoger.

 

Vervolgtraject

Strukton is nu bezig met de voorbereiding van de praktijktraining, die voor eind november gepland staat. In verband met de coronamaatregelen wordt deze training voor twee groepen van vier personen georganiseerd. In februari staat een vervolgtraining op de planning voor een grotere groep, waarbij ca. 60 deelnemers worden verwacht voor het theoriedeel en ca. 20 deelnemers voor het praktijkdeel. 
Het projectteam van Strukton is momenteel ook druk bezig met de voorbereiding en uitvoering van de integratietesten, de plaatsing van de MGU’s op locatie en met het aanleggen van de bekabeling voor de tijdelijke situatie op station Rijssen.

Ombouw 150 stations

TenneT staat als Europese netbeheerder voor een enorme vervangingsvraag. De meeste onderstations dateren uit de jaren ’60 en ’70, waardoor de hoogspanningscomponenten verouderd raken. Om deze vervangingsvraag bij te houden heeft TenneT gekozen voor een innovatief concept: modulaire skids, ontwerpen op basis van 3D BIM en stationsautomatisering op basis van een leveranciersonafhankelijk IEC 61850. De gedachte hierachter is dat TenneT wil innoveren samen met de markt, om op die manier de ombouwsnelheid te verkorten. Om deze innovatieve technieken te toetsen, heeft TenneT zes Proof Of Concept stations op de markt gezet, waarvan Strukton er vier gaat ombouwen. Het eerste station dat wordt omgebouwd is 110kV station Rijssen. Op termijn gaat het om de vervanging van ca. 150 stations, waarbij TenneT gebruik wil maken van deze innovatieve concepten.

 

Ombouw 150 stations

Een nieuwe standaard voor hoogspanningsstations. In een periode van 10 jaar worden meer dan 145 van deze stations vervangen.

Ontdek de details!