Bekijk alle artikelen

Vernieuwing van hoogspanningsstation Rijssen

TenneT moet meer dan 145 bestaande hoogspanningsstations klaarmaken voor de toekomst. De stations zijn verouderd en niet overal hetzelfde ingericht. Om die reden is op dit moment overal maatwerk nodig.

De vervanging en opwaardering van zoveel hoogspanningsstations in 10 jaar is een enorme uitdaging. Dit vraagt om een innovatieve oplossing.

Standaardisatie 

TenneT gaat de indeling van de hoogspanningsstations zoveel mogelijk gelijk maken, standaardiseren. Doordat er meer kant en klaar in de fabriek (prefab) gemaakt wordt gaat het vervangen van de hoogspanningsstations sneller. Er hoeft nu minder op de hoogspanningsstations gewerkt te worden. Dat is veiliger, kost minder tijd en geeft beperkte overlast. Daarnaast worden de hoogspanningsstations gedigitaliseerd, waardoor het onderhoud meer op afstand kan plaatsvinden. 

Wat gaan we doen

Vanaf vandaag gaan wij, als een van de aannemers die de vervanging uitvoert, aan de slag in Rijssen. De ‘stoppenkasten’ (in vaktermen de ‘velden’) die buiten op het terrein te zien zijn worden helemaal vervangen. De nieuwe velden worden vooraf in de fabriek gemaakt en in zijn geheel naar de locatie vervoerd. Daarna hoeven ze alleen nog maar geïnstalleerd te worden. Deze aanpak is nieuw en speciaal ontwikkeld om binnen een beperkte tijd een grote hoeveelheid hoogspanningsstations te vervangen. Groot bijkomend voordeel is dat de overlast voor de omgeving minder groot is. De bouwperiode is korter, doordat de velden al in de fabriek gemaakt zijn.  

Voordelen na de vervanging

De nieuwe installaties worden meteen gedigitaliseerd, zodat het hoogspanningsstation beter gemonitord kan worden en onverwachtse uitval wordt voorkomen. Het onderhoud kan ook makkelijker ingepland worden en storingen kunnen veelal op afstand verholpen worden.