Bekijk alle artikelen

Testen is een vak apart

Het programma stationsvervanging / bay replacement van TenneT staat voor de enorme opgave om binnen 10 jaar bijna 150 hoogspanningsstations te vernieuwen. Deze stations naderen het einde van hun levensduur. De stations moeten aangepast worden aan de eisen van de huidige tijd.

Deze uitdaging kan alleen gerealiseerd worden als we de stations standaardiseren en digitaliseren. Strukton en Croonwolter&dros passen in eerste instantie zes stations aan, zodat we gezamenlijk als marktpartijen kunnen leren van deze ombouw. Beide aannemers hebben een modulair concept bedacht. Dat moet de ombouw veiliger, eenvoudiger en sneller maken.

Digitalisering 

Bij deze ombouw wordt tevens stations automatisering toegepast. Op de hoogspanningsstations wordt een digitaal (glasvezel)netwerk aangelegd, zodat de verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren. Dit vervangt de oude manier van communiceren tussen de apparaten, wat met koperen kabels ging. De nieuwe systemen hebben meer mogelijkheden om onderdelen te monitoren, zodat aan de hand van deze data het onderhoud beter gepland kan worden. Dit voorkomt uitval en zorgt voor een betere leveringszekerheid. 

Proefopstelling 

Om dit nieuwe concept te testen heeft Strukton een proefopstelling ingericht. Met deze proefopstelling kunnen situaties gesimuleerd worden om zo alle parameters van de apparatuur te testen en in de fabriek al te controleren of het nieuwe concept in verschillende situaties werkt zoals omschreven in het ontwerp.

In de testkasten staat alle apparatuur die ook in de echte stations te vinden is. Met deze testkasten kan de echte situatie gesimuleerd worden. Via een computer worden de stromen en spanningen gemeten en een aantal signalen aangestuurd. In een ruimte naast de testopstellingen kan er met elkaar gekeken worden wat er precies gebeurt en kunnen verbeteringen doorgesproken worden. Op basis van de testresultaten kunnen de systemen waar nodig worden verbeterd voordat deze daadwerkelijk geplaatst worden op de hoogspanningsstations.