Bekijk alle artikelen

Strukton gaat hoogspanningsstations van TenneT vernieuwen

Strukton heeft de TenneT-tender gewonnen voor het vernieuwen van de 110-150 kV-hoogspanningsstations in perceel B. (Rijssen, Terwinselen en Raalte).

Strukton past daar een nieuw concept toe. De werkzaamheden starten in september en moeten eind 2021 zijn afgerond. 

Tussen 2020 en 2030 moeten alle 140 hoogspanningsstations in Nederland worden vervangen, aangezien ze aan het einde van hun levensduur zijn. Er is een compleet nieuwe standaard nodig voor de stations, passend bij de digitaliseringseisen van deze tijd en de energietransitie. Netbeheerder TenneT heeft ervoor gekozen die vernieuwing stapsgewijs uitvoeren en te starten met twee percelen, bestaande uit respectievelijk 2 en 3 hoogspanningsstations. Strukton en Croonwolter&dros hebben de tender daarvoor gewonnen en vernieuwen ieder een perceel, volgens hun eigen concept. Na een jaar bekijkt TenneT welk van de twee concepten het beste bevalt. De andere 110-150 kV-hoogspanningsstations worden vervolgens ook vernieuwd via dit concept (of een mix van beide). 

Skids: snel en veilig

Het ontwerp van Strukton voldoet aan de drie eisen die TenneT heeft gesteld: het ontwerp moet modulair zijn, het moet een nieuwe standaard zijn voor de rest van de hoogspanningsstations en het moet veilig zijn voor monteurs die er werken. Strukton heeft ervoor gekozen om te gaan werken met skids: frames met daarop de hoogspanningscomponenten. De skids worden vooraf gebouwd, waarna een speciale mover ze in de installatie rijdt. Daarna hoeven de skids alleen nog te worden aangesloten. Deze aanpak is snel en veilig. Bij een storing kan de skid gemakkelijk uit de installatie worden gereden en kan de monteur in de veilige zone zijn werk doen.

 

"Tussen 2020 en 2030 moeten alle 140 hoogspanningsstations in Nederland worden vervangen"

Multidisciplinair

Het winnende ontwerp van Strukton is tot stand gekomen dankzij een multidisciplinaire samenwerking van de bedrijven binnen de Oranjewoud NV. Strukton Systems is verantwoordelijk voor alle hoogspannings- en besturingstechniekwerkzaamheden en voor de ontwikkeling en de uitvoering van de software. Antea Group tekent voor het omgevings- en vergunningsmanagement. Strukton Rolling Stock bouwt de besturingskasten en Strukton Civiel draagt zorg voor alle civiele werkzaamheden, waaronder het graafwerk, de fundatie en de terreininrichting.

Eind 2021 klaar

Strukton start in september met nadere detaillering van het ontwerptraject. Binnen negen maanden moeten alle voorbereidende werkzaamheden worden gedaan, waaronder een hal inrichten voor de productie van de skids en de besturingskasten, de hoogspanningscomponenten: inbouwen, software ontwikkelen, vergunningen aanvragen en een proefmodel bouwen. In het eerste kwartaal 2020 moet  het eerste station klaar  zijn voor de uitvoering, die zo’n vijf tot zes maanden in beslag neemt. Eind 2021 moeten alle 3  de hoogspanningsstations gereed zijn. 

TenneT vernieuwt

Door toekomstige en nieuwe ontwikkelingen als smart grids, decentrale opwek, microgrids en datacenters wordt de functie van het 110/150 kV net, het transportnet, steeds belangrijker. De nieuwe ontwikkelingen vragen om innovatie van stations en versnelling. Daarnaast verouderen de stations ieder jaar. Met de huidige vervangingsstrategie houden we de nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen onvoldoende bij.  Om de stations klaar te maken voor de toekomst moeten er  in 10 jaar tijd meer dan 1000 velden worden vervangen. Dit kan eigenlijk alleen als we onze 110/150 kV stations standaardiseren

 

Meer over TenneT

Betrouwbare en ononderbroken levering van elektriciteit

Lees meer