Bekijk alle artikelen

Eerste Class 230 trein Vivarail in gebruik

West Midlands Trains heeft op 23 april jl. het eerste Class 230 D treinstel in gebruik genomen op de reizigerslijn Marston Vale in Groot-Brittannië.

Treinstel 230004 wordt ingezet op de route tussen Bletchley and Bedford. De door Vivarail ontwikkelde trein biedt extra capaciteit en moet de klantbeleving voor reizigers op de lijn verbeteren. Strukton Rail heeft het tractiesysteem en het boordnetsysteem ontwikkeld. Deze systemen regelen de omvorming van de stroom van de generator naar het juiste voltage voor de motoren, batterijen en boordnetsystemen.

Vivarail levert drie rijtuigen van twee wagons aan West Midlands Trains. Het tweede en derde rijtuig worden de komende weken in gebruik genomen. Voor de ontwikkeling van de Class 230 dieseltreinen zijn metrostellen van de Londense metro omgebouwd. De aluminium carrosserie is in stand gebleven, maar het interieur en de technologie zijn volledig vernieuwd.

Tractie-elektronica
Het tractiesysteem is geschikt voor zowel gelijkstroom als wisselspanning, zorgt voor soepele versnelling en beter comfort voor de reizigers. De huidige treinstellen rijden op zuinige dieselgeneratoren. Met kleine aanpassingen is het tractiesysteem ook geschikt voor hybride batterijtreinen. In de loop van dit jaar zullen vijf hybride driedelige treinstellen KeolisAmey worden geleverd ten behoeve van de concessie Wales & Borders.

Laag brandstofverbruik
Het brandstofverbruik van de Class 230 treinen is ongeveer de helft minder dan dat van een Class 14X Pacer dieselvoertuig. Dit komt mede door het gebruik van start-stoptechnologie, die ervoor zorgt dat de motoren uitgaan als ze niet nodig zijn (bijvoorbeeld op stations of opstelterreinen), waarbij één motor in bedrijf blijft voor het opladen van de batterijen. Doordat de treinen vier aparte motormodules hebben, kunnen deze ook als een motor uitvalt op volle kracht blijven rijden. Dankzij het ontwerp van de tractie-elektronicamodule kan het onderhoud van de treinen op locatie plaatsvinden en hoeven ze niet terug naar het depot. Een motormodule kan in 10 minuten met drie eenvoudige handelingen worden vervangen: brandstof- en luchtslangen verwijderen; veiligheidszekering losmaken; module met pallettruck eruit tillen. Geschat wordt dat de motor na 250.000 tot 300.000 km moet worden vervangen.

Volgende generatie tractiesysteem
Strukton ontwikkelt ten behoeve van de innovatieve plannen van Vivarail een volgende generatie tractiesysteem. Dit systeem maakt het mogelijk zowel batterijtreinen te laten rijden die op stations worden bijgeladen, en is ook geschikt voor waterstoftreinen. Met deze ontwikkeling is Vivarail een van ‘s werelds eerste fabrikanten van emissievrije treinen. Het tractiesysteem zal naar verwachting vóór 2020 beschikbaar zijn.