Bekijk alle artikelen

Over veilig werken onder hoogspanning

Edwin van de Linde is commissioning engineer bij Strukton Systems. Het werk van deze afdeling is niet zo bekend.

Edwin van de Linde

Edwin vertelt je graag meer over werken met hoogspanning


+31 (0)6 21 15 21 69

Ten onrechte, want hij en zijn zeventien collega’s zorgen dat allerlei cruciale apparaten en installaties in ons land (en daarbuiten) doen wat ze moeten doen.

Bij jou en mij thuis staat er een spanning van 230 Volt op het net. Laagspanning noemen we dat en dankzij dat voltage doet bijvoorbeeld je koffiezetapparaat het. Bij Strukton Systems doen we het onderhoud aan en nieuwbouw van installaties in de hoogspanning. Je hebt het over hoogspanning vanaf 1.000 Volt, maar we werken ook aan installaties waar 380.000 Volt op staat, zoals de hoogspanningsmasten. De kabels aan die masten leiden naar de hoogspanningsstations van TenneT, de landelijke netbeheerder die ervoor verantwoordelijk is dat er energie uit het stopcontact komt. TenneT is een klant van ons: wij onderhouden hun installaties en zijn bezig met de renovatie van een tiental beveiligings- en besturingsinstallaties. Die dateren vaak nog uit de jaren ’60 of ’70. Elk van die installaties mag maar kort buiten dienst zijn, dat spreekt voor zich. Dat vergt dus een goede, gedegen aanpak en voorbereiding.

Jaarlijks onderhoud

Nog een voorbeeld van wat we doen: onderhoudswerkzaamheden bij het AMC in Amsterdam. Het ziekenhuis heeft een eigen energiecentrale die de energielevering voortzet als de reguliere stroom uitvalt. We inspecteren en onderhouden de energiecentrale en de hoog- en laagspanningsinstallaties van het ziekenhuis. 
Ook als energie niet van levensbelang is, zijn onderhoud en uitstekende service heel belangrijk. Zo kom ik al zo lang als ik bij Strukton Systems werk over de vloer bij Avebe, een bedrijf dat aardappels verwerkt tot zetmeel en bijproducten. Die verwerking loopt vanaf de aardappeloogst in augustus tot mei. Zodra de aardappels op zijn, meld ik me met een collega voor het jaarlijks onderhoud en de vernieuwing van de systemen. Zo weet Avebe zeker dat de installaties tussen augustus en mei probleemloos hun werk doen.

Veiligheid is het allerbelangrijkst in ons werk kan ik rustig stellen We staan 24 uur per dag, 7 dagen per week, 52 weken per jaar paraat om storingen te verhelpen

Edwin van de Linde Edwin van de Linde

Koning Willem Alexander tunnel

Ondanks ons reguliere onderhoud treden er helaas soms toch storingen op. In dat geval staan we 24 uur per dag, 7 dagen per week, 52 weken per jaar paraat om de storing te verhelpen. Ook treden we op als installatieverantwoordelijke. Dat wil zeggen dat we erop toezien dat het werk aan de installaties veilig en goed gebeurt. Ik ben bijvoorbeeld installatieverantwoordelijk voor de Koning Willem Alexander tunnel in de A2. Onze afdeling doet dat onderhoud niet zelf, maar ik beoordeel wel de werkbeschrijving voorafgaand aan de werkzaamheden. Wat gaan ze doen? Is er een back-upsysteem als het onverwacht misgaat en het systeem zichzelf uitschakelt? Hoe is de evacuatie geregeld als alles uitvalt? Weet iedereen wat te doen als er inderdaad iets uitvalt? Ook al ben ik niet op het werk zelf aanwezig, ik zorg wel voor een veilige bedrijfsvoering van de installaties.

Veilig werken

Veiligheid is het allerbelangrijkst in ons werk kan ik rustig stellen. Werken met hoogspanning is niet iets wat je tussen neus en lippen door doet. Als ik of een van mijn collega’s met die spanning in aanraking kom, dan is dat fataal. Om ervoor te zorgen dat we toch elke dag weer veilig en gezond thuiskomen, hebben we te maken met allerlei veiligheids- en voorzorgsmaatregelen. Als ik met mijn collega’s naar een werk ga, maken we vooraf afspraken: wie doet wat? Een van de collega’s is verantwoordelijk voor de veiligheid. Net zoals je thuis niet aan je stopcontact gaat rommelen als de spanning erop staat, doen wij dat in ons werk ook niet. De opdrachtgever schakelt de spanning uit; veiligstellen noemen we dat. Vervolgens controleren wij of de spanning inderdaad van de installatie is. De volgende stap is de installatie aarden. Mocht er iemand dan per ongeluk de spanning weer op de installatie zetten terwijl bezig zijn, dan stroomt de energie naar de aarde en niet naar ons.

Elke drie jaar examen

Dat veilige werken nemen we – vanzelfsprekend – heel nauw. Ten eerste doen we het veiligstellen altijd samen, zodat je elkaar kunt controleren. Daarnaast ben ik tijdens dat werk voor niets en niemand bereikbaar. Afleiding kan immers zorgen voor grote fouten. 
Om mijn werk te mogen doen, heb ik de juiste certificaten nodig. Dat betekent dat ik elke drie jaar zes dagen een cursus moet volgen en vervolgens een theorie- en praktijkexamen moet doen. Dat is heel streng: als ik zak, mag ik mijn werk niet meer doen totdat ik via een herexamen alsnog slaag. 
Dankzij mijn opleiding ben ik bovendien op de hoogte van alle regelgeving en weet ik van elke installaties precies hoe we die moeten onderhouden. Elk merk heeft immers zijn eigen specificaties. Net als het ene koffiezetapparaat net iets anders werkt dan het andere

Veiligheid is het allerbelangrijkst in ons werk kan ik rustig stellen We staan 24 uur per dag, 7 dagen per week, 52 weken per jaar paraat om storingen te verhelpen

Edwin van de Linde Edwin van de Linde

Ontdek meer verhalen

Verschillende collega's delen hun dagelijkse werkzaamheden in een blog

Blogoverzicht