Bekijk alle artikelen

De Winterschool: doen en leren tegelijk

Marjolijn Vosmer (35) is opleidingsadviseur bij Strukton Rail. Ze is nauw betrokken bij de Winterschool voor Strukton Rail-medewerkers.

Contact onze specialist

Marjolijn vertelt je graag meer over de jaarlijks terugkerende Winterschool


+31 (0)6 21 17 42 55

’s Winters – en daarmee bedoel ik de periode van januari tot en met maart – is er minder werk te doen aan het spoor. Dat maakt het eerste kwartaal ideaal voor trainingen en opleidingen. Sinds een aantal jaar hebben we bij Strukton Rail de Winterschool: een fictieve school met trainingen, ontwikkeld en uitgevoerd voor en door collega’s.

Spoor jij wel?

De trainingen gaan over diverse veiligheids- en gezondheidsonderwerpen. De precieze inhoud is elk jaar anders. Die hangt namelijk onder andere af van welke hercertificeringen noodzakelijk zijn. Daarnaast kijken we naar incidenten die hebben plaats gevonden en nemen we de uitkomsten van het periodiek medisch onderzoek en het medewerkers tevredenheidsonderzoek mee. Tijdens de Winterschool vindt de herhalingstraining Levensreddende Eerste Hulp (LEH) plaats. En de training ‘Spoor jij wel’?: een gedragstraining over veiligheidsbewustzijn en veilig handelen. Na de training volgt de toets Veiligheid en Toegang Op het Spoor (VTOS). Iedereen moet slagen voor deze toets voordat hij of zij aan het spoor mag werken.

Denkbeeldige dakrand

Dit jaar was er bijvoorbeeld de training Werken op hoogte & Valbeveiliging. De deelnemers kregen nieuwe valbeveiligingssets uitgereikt en hebben daar ook direct een instructie voor gekregen. Daarnaast hebben ze geoefend met een harnas, een positioneerlijn en een valblok, in een seinpaal en op een denkbeeldige dakrand. Veiligheid en nadenken over de risico’s stonden centraal. Het is immers heel belangrijk dat ze risico’s goed leren inschatten en die kunnen beheersen. En daarnaast: wat ze moeten doen als het toch misgaat. Stel dat je valt en je hangt in je harnas, dan is het van belang dat je hulp kunt inschakelen.

“We vinden het belangrijk dat medewerkers gezond en vitaal hun pensioen halen én daarna gezond en vitaal blijven” “De trainers zijn van a tot z betrokken bij de inhoud en doen dat náást hun gewone werk”

Invloed

Zoals gezegd is ook gezondheid een terugkerend onderwerp in de Winterschool. We vinden het belangrijk dat medewerkers gezond en vitaal hun pensioen halen én daarna gezond en vitaal blijven. In dat verband paste de training over gezondheid en duurzame inzetbaarheid. Waar krijg je mee te maken als je ouder wordt en waar heb je zelf invloed op? Wat kun je zelf doen om vitaal te zijn en te blijven? Onderwerpen als roken, alcohol, voeding, slapen en beweging kwamen allemaal aan bod.

36 pagina’s

Een training bestond in sommige gevallen uit meer dan alleen de trainingsdag zelf. Aan een paar trainingen ging een e-learning vooraf. Thuis of op kantoor moesten collega’s een korte online cursus doen, zodat ze goed voorbereid de training in zouden gaan. Voor de training Retourstroom, Doorslijpen & Trekapparatuur was het bijvoorbeeld belangrijk dat de cursisten vóór de training een gebruikershandleiding zouden lezen, zodat de dag zelf kon worden besteed aan het op- en afbouwen van trekapparatuur. Een handleiding van 36 pagina’s is best taaie kost, dus die hebben we verwerkt in een interactieve e-learning. Dat bleek een goede oplossing.

“We vinden het belangrijk dat medewerkers gezond en vitaal hun pensioen halen én daarna gezond en vitaal blijven” “De trainers zijn van a tot z betrokken bij de inhoud en doen dat náást hun gewone werk”

Naast hun werk

Het unieke aan de Winterschool is dat de trainingen worden gegeven door collega’s die zelf ook aan het spoor werken. Zij kennen de situaties uit de praktijk, het materieel en weten welke incidenten hebben plaatsgevonden. Het is wat je noemt maatwerk. Daardoor sluiten de trainingen naadloos aan bij het dagelijkse werk en zijn ze veel relevanter. De collega’s die de trainingen volgen, waarderen deze aanpak zeer, dat blijkt telkens weer uit de evaluaties. De trainers zijn van a tot z betrokken bij de inhoud en doen dat náást hun gewone werk. Ik vind dat heel bijzonder en het maakt de Winterschool heel uniek.

Ruim 1.000 deelnemers

We hebben de doelgroepen voor de trainingen dit jaar heel specifiek omschreven, zodat iedereen die de training volgde er ook echt iets aan had. Dat was een leerpunt van de vorige Winterschool, waarbij collega’s in de evaluatie aangaven dat sommige trainingen niet relevant waren voor hun werk.

De training Werken op hoogte & Valbeveiliging was dit jaar bijvoorbeeld bedoeld voor uitvoerende medewerkers die op hoogte werken, hun leidinggevenden én de werkvoorbereiders die te maken hebben met werken op hoogte. In totaal waren dat 536 mensen. Sommige collega’s volgden één training, anderen wel vier of vijf, afhankelijk van hun functie en de certificeringen die ze nodig hadden. Al met al keerden ruim 1000 collega’s afgelopen winter terug naar de ‘schoolbanken’. Zij zijn allemaal goed voorbereid op een nieuw jaar op het spoor.

Ontdek meer verhalen

Verschillende collega's delen hun dagelijkse werkzaamheden in een blog

Wil ik lezen