Mark Kuin (47 jaar) is bedrijfsleider bij Strukton Systems en verantwoordelijk voor onderhoud aan tunneltechnische installaties, bruggen en sluizen.
Mark Kuin
Mark vertelt je graag meer over de technische installaties
Ook is hij betrokken bij de Koning Willem-Alexandertunnel, de dubbellaagse tunnel voor het wegverkeer onder Maastricht.
Op het eerste gezicht lijkt het niet logisch dat ik, als man van Strukton Rail – want daar valt Strukton Systems onder – het onderhoud van een civiel werk onder mijn hoede heb. Lijkt inderdaad, want ons team bleek juist uitermate geschikt. Het is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen de verschillende Strukton-bedrijven.
De tunnel is sinds 16 december 2016 open voor het verkeer. Strukton Civiel tekende voor de bouw, Strukton Worksphere voor de aanleg van de tunneltechnische installaties. Met de opening van de tunnel startte ook de onderhoudsfase. Op dat moment haakte Strukton Systems aan. Wij kregen het verzoek of wij het onderhoud konden inrichten. We hadden in die regio namelijk al een storingsorganisatie die 24 uur per dag, 7 dagen per week storingen aan infraobjecten verhelpt. Die lokale aanwezigheid is van groot belang, omdat bij een storing in de tunnel monteurs binnen 45 minuten ter plaatse moeten zijn. We zijn intensief gaan samenwerken met de collega’s van Strukton Civiel. Hun procesmatige en onze operationele ervaring hebben we gecombineerd, zodat we er bij de opening stonden met een team.
De tunnel is 2,3 kilometer lang. Daar stuur je niet zomaar iemand in zijn eentje met een rugzak in
Dat team bestaat uit tien monteurs, die bij een storing altijd met zijn tweeën op pad gaan. Dat is vanwege de veiligheid: de tunnel is 2,3 kilometer lang, daar stuur je niet zomaar iemand in zijn eentje met een rugzak in. Om bij sommige objecten in de tunnel te komen, moeten de monteurs ver lopen. Anderen kunnen dan niet snel te hulp schieten. Vandaar de keuze: altijd met zijn tweeën de tunnel in. De man in het middentunnelkanaal wordt ondersteund door een collega op de controlepost, zodat over de veiligheid gewaakt wordt.
Alle teamleden hebben waar nodig opleidingen gevolgd. Immers, tunnelonderhoud is een andere tak van sport dan spooronderhoud. Toch zie ik vooral overeenkomsten. De basis is elektrotechniek. Neem bijvoorbeeld het eigen energienetwerk in de tunnel. Dat heeft veel overeenkomsten met de energievoorzieningsactiviteiten aan het spoor. Het vergt wel omscholing, maar het kennis- en denkniveau is in basis hetzelfde. Alle teamleden kunnen allround in de tunnel aan de slag. Ze fungeren allemaal als huisarts, met daarnaast hun eigen specialisme.
“We krijgen louter lovende beoordelingen, bijvoorbeeld over onze proactieve houding. Andersom zijn wij ook zeer te spreken over onze opdrachtgever”
De aanpak bleek een schot in de roos. Ons team was snel in staat om na de opening het aantal storingen terug te brengen. Rijkswaterstaat had een crisisteam klaarstaan, maar dat is na een paar dagen ontbonden, omdat ze zagen dat we het onder controle hadden. En dat is nog steeds zo. We krijgen louter lovende beoordelingen, bijvoorbeeld over onze proactieve houding. Andersom zijn wij ook zeer te spreken over onze opdrachtgever. Rijkswaterstaat stimuleert ons om steeds te verbeteren en dat motiveert.
Nu is het team van Strukton Systems formeel nog onderaannemer van Avenue2 Infra. Wij verzorgen de complete organisatie rondom het onderhoud aan de tunnel, maar enkele formele lijnen lopen nog altijd via Strukton Civiel. Dat is niet alleen onpraktisch, maar ook werkinhoudelijk onlogisch.
Ik hoopt dat dat binnen afzienbare tijd verandert. Het plan is dat Strukton Systems naast Strukton Civiel als volwaardig partner gaat deelnemen in de Avenue2 Infra vof. Zo maken we gelijk een blauwdruk die we bij toekomstige projecten uit de kast kunnen pakken.
Verschillende collega's delen hun dagelijkse werkzaamheden in een blog
Blogoverzicht