Bekijk alle artikelen

Strukton wint aanbesteding TenneT RenSec Prio 2 Enexis

Op 24 november jl. heeft TenneT de voorlopige opdracht aan Strukton Systems gegund voor vijf stations in het Enexis gebied conform het TenneT raamcontract EU-207.

Op 24 november jl. heeft TenneT de voorlopige opdracht aan Strukton Systems gegund voor vijf stations in het Enexis gebied conform het TenneT raamcontract EU-207.

Dit betreft de renovatie van secundaire installaties van de 110-150 kV-stations Almelo Tusveld, Dedemsvaart, Emmen Weerdinge, Groningen Van Heemskerkstraat en Norg, inclusief bijbehorende aanpalende stations. Deze projecten worden uitgevoerd conform een UAV-GC contract. Het contract is medio december 2017 door beide partijen ondertekend. In eerste instantie had Strukton Systems al de raamovereenkomst EU207 en de eerste vijf stations in het Stedin project gewonnen. Nu komen hier dus ook vijf TenneT stations in het Enexis gebied bij.

De reden voor deze projecten is dat TenneT met deze renovatieprojecten de leveringszekerheid wil borgen, en haar stations wil loskoppelen van de installaties van de Regionale Netbeheerder (RNB). Door de splitsingswet is het beheer van de hoogspanning naar Tennet gegaan en de middenspanning naar de RNB. Vaak bevinden zich de beveiligings- en besturingspanelen van zowel hoog- als middenspanning zich in hetzelfde gebouw. TenneT wil deze installaties nu fysiek en bedrijfsmatig scheiden van die van het RNB. Deze secundaire installaties worden waar mogelijk in een prefab betonnen gebouw ondergebracht. De bijbehorende civiele, tertiaire en telecom werkzaamheden behoren ook tot de scope van dit project.

Plug-&-Play
Wat deze aanbesteding zo bijzonder maakt is dat er sprake is van grootschalige renovaties terwijl de betreffende stations zoveel mogelijk in bedrijf dienen te blijven. Omdat dit veelal complexe installaties zijn, en de gebruikte technologie dateert van de jaren ‘80 of daarvoor, is een goede voorbereiding zeer belangrijk. Tevens moet de ombouwperiode (VNB) tot een minimum worden beperkt. Strukton heeft ervoor gekozen om in haar Plan van Aanpak te kiezen voor een plug-&-play concept, waarbij alle beveiligings– en besturingspanelen zoveel mogelijk van te voren als combinatie getest worden en alle componenten van te voren zoveel mogelijk op stekers worden uitbedraad.

google-site-verification: google5ef61a50c6a38db5.html