Bekijk alle artikelen

We moeten klimaatneutraal worden. En Strukton kan helpen

Energieveteraan Cees Steendijk is sinds twee jaar bij Strukton in dienst als International Business Development Manager Energytransition.

Hij maakt zich ook namens Strukton hard voor een beter klimaat. In dit blog vertelt hij hoe hij dat doet.

We schrijven december 2015. In Parijs zetten 195 landen hun handtekening onder een historisch klimaatakkoord. Daarin staat onder andere dat de gemiddelde temperatuur op aarde tot het jaar 2100 gemiddeld niet meer dan 2 graden Celsius mag stijgen ten opzichte van 1990. Een energietransitie is dus nodig: fossiele brandstoffen moeten plaatsmaken voor duurzame elektriciteit.

Wetenschappers wereldwijd zijn het er namelijk over eens dat de klimaatsystemen op aarde ernstig verstoord raken als de temperatuur gemiddeld meer dan 2 graden zou stijgen. De ijskappen op Groenland en Antarctica smelten en het zeewaterniveau stijgt. Voor Nederland heeft dat desastreuze gevolgen. Utrecht aan Zee is zeker niet ondenkbaar.

“Er hangt een fikse rode wolk boven de Randstad. Heel alarmerend” “Slechts een schamele 6 procent van alle energie die we in Nederland produceren, is duurzaam” “We kunnen stations ombouwen tot energiehub”

Maar het probleem zit hem niet alleen in het water, het hangt ook letterlijk in de lucht. Als je de satellietbeelden van ruimtevaartorganisatie NASA bekijkt, zie je boven sommige steden in de wereld rode plekken. Die duiden op een hoog gehalte aan stikstofdioxide, een giftig gas dat wordt geproduceerd door verkeer en zware industrie. Adem je het in, dan kun je onder andere luchtwegklachten en astma-aanvallen krijgen. Die rode dampen zijn op de kaarten van NASA zichtbaar boven sommige Chinese steden, maar ook boven Londen. En er hangt een fikse rode wolk boven de Randstad. Heel alarmerend, als je het mij vraagt.

“Er hangt een fikse rode wolk boven de Randstad. Heel alarmerend” “Slechts een schamele 6 procent van alle energie die we in Nederland produceren, is duurzaam” “We kunnen stations ombouwen tot energiehub”

Maar 14 procent

Met al die zorgwekkende feiten in het achterhoofd zou je denken dat Nederland zijn stinkende best doet om duurzamer te worden. Niets is minder waar. Slechts een schamele 6 procent van alle energie die we in Nederland produceren, is duurzaam. Ter vergelijking: Duitsland zit maar liefst op 30 procent.

Het is dan ook niet voor niets dat Nederland begin februari door de EU-commissaris van Energie op zijn vingers werd getikt. Hij vindt dat Nederland te weinig investeert in duurzame energie en daardoor zijn nationale klimaatdoel in 2020 – 14 procent van het totale energieverbruik is duurzaam – dreigt niet te halen. Het ministerie van Economische Zaken maakt zich intussen niet bepaald druk. Volgens demissionair minister Kamp is die 14 procent prima haalbaar.

Het Nederlandse bedrijfsleven denkt daar anders over. En daarbij: zelfs als die 14 procent lukt, is het nog steeds maar 14 procent. Dat percentage is niet ambitieus genoeg, vind ik. Dat vindt ook de TransitieCoalitie, een verbond tussen meer dan 55 Nederlandse topbedrijven, waaronder Strukton. De energietransitie moet sneller en ambitieuzer en daar is politieke wil voor nodig. Aan innovaties en ideeën ligt het namelijk niet, die zijn er voldoende.

Wereldwijde duurzame concepten

Het is niet voor niets dat Strukton zich heeft aangesloten bij de TransitieCoalitie. Wij willen en kúnnen helpen. Ook bij Strukton hebben we namelijk tal van duurzame projecten en innovaties op onze naam staan. Getijdenenergie, offshore transformatorplatforms voor windparken, speciaal asfalt op de A15 waar je energie uit kunt halen, de SolaRoad in Krommenie, Strukton Pulse waar Worksphere gebouwinstallaties efficiënter en energiezuiniger mee maakt; de lijst is lang. Ook Struktons zusterbedrijven timmeren flink aan de duurzaamheidsweg. Adviesbureau Antea is betrokken bij tal van duurzame projecten en ICT-bedrijf Centric ontwikkelt een smart grid voor het gebruik van slimme energie. Bij Dutch Solar Systems zit duurzaamheid natuurlijk in het DNA.

“Er hangt een fikse rode wolk boven de Randstad. Heel alarmerend” “Slechts een schamele 6 procent van alle energie die we in Nederland produceren, is duurzaam” “We kunnen stations ombouwen tot energiehub”

Aan kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid geen gebrek dus. De volgende stap is zoeken naar multidisciplinaire, duurzame concepten die we telkens opnieuw kunnen toepassen, waar ter wereld dan ook. Voor complete industrieterreinen bijvoorbeeld; die moeten in 2021 energieneutraal zijn. En voor infrastructuur. We kunnen bruggen en sluizen energieneutraal maken, bijvoorbeeld door de energie die vrijkomt bij de sluiting van een brug, op te vangen en te gebruiken als de brug weer open moet. Gebouwen en woningen kunnen op duurzame wijze energie opwekken – via wind- en zonne-energie bijvoorbeeld. Strukton Worksphere heeft al een schat aan ervaring op dit gebied. En tot slot stations, die in de toekomst ook dienst kunnen doen als energiehub. We kunnen bijvoorbeeld voorzieningen bouwen om remenergie op te slaan waarmee elektrische bussen kunnen worden opgeladen.

De tweet van Barack Obama

Je ziet, aan Strukton en onze zusterbedrijven zal het niet liggen. Ik hoop van harte dat de politieke partijen die op dit moment onderhandelen over een nieuwe kabinetsformatie dezelfde urgentie voelen als de TransitieCoalitie. Het is zoals oud-president Barack Obama drie jaar geleden al twitterde: We are the first generation to feel the effect of climate change and the last generation who can do something about it.

Ontdek meer verhalen

Verschillende collega's delen hun dagelijkse werkzaamheden in een blog

Blogoverzicht