Artikel
Het Klimaatakkoord heeft ook impact op alle havens in Nederland. Hier wordt hard gewerkt aan emissievrije havens. Een pittige uitdaging, aangezien veel rangeerlocomotieven bijvoorbeeld nog op diesel rijden. Ook de broodnodige uitbreiding van havens staat onder druk omdat dit veel uitstoot oplevert. Elektrificatie lijkt een oplossing, maar kun je voor 2030 überhaupt nog een aansluiting krijgen op het net?
Presentator Glenn van der Burg duikt met vier gasten in de praktijk van elektrificatie in de havens: Jay Baladien, commercieel directeur van Haven Moerdijk; Mark Remie, directeur Business Development bij Nexrail; Martin Marijnissen, directeur Power Solutions bij Pon Power; en Rinus Hardeman, manager van Strukton Rail Short Line.
De impact van het klimaatneutraal willen zijn heeft impact op de Haven Moerdijk. Er zijn flinke stappen gezet. Maar als je kijkt naar de energietransitie is vooral het elektrificeren van de processen een uitdaging. Het grootste deel van het transport is al geëlektrificeerd, alleen het laatste stuk van het spoortracé niet. Het rangeren daar gebeurt daarom met diesellocomotieven. Het aanleggen van bovenleiding is kostentechnisch niet haalbaar. De oplossing: lokale energieopwekking en lokale energieopslag, waar de energienetbeheerder niet voor nodig is. En dat in combinatie met een batterijlocomotief en een slim snellaadstation. Een groene oplossing.
Waar verwachten we de oplossing als eerste? Volgens Rinus Hardeman is dat Rotterdam, Haven Moerdijk! Op naar de eerste pilot.
Luister de podcast via deze link of via de button hieronder.
Rinus Hardeman, manager van Strukton Rail Short Line
Luister naar podcast