Bekijk alle artikelen

Innovatieve lasrobot biedt oplossing voor onderhoud aan het spoor

Een lasrobot die scheuren in sporen en wissels repareert, dat is een innovatie waar wij samen met Robel, ProRail en VolkerRail aan werken. De robot werkt constanter dan handmatig laswerk en neemt zwaar handwerk van lassers uit handen waardoor ze minder fysiek belast worden. Dit is een belangrijke ontwikkeling binnen de spoorsector.

Constant en betrouwbaar resultaat

De spoorsector staat voor grote uitdagingen om de toekomstdoelen te behalen en het werk veiliger, gezonder en duurzamer te maken. Dat betekent ook dat we inzetten op digitalisering en robotisering, om handwerk te verminderen en de kwaliteit verder te verbeteren. Ook is dat een oplossing die inspeelt op het tekort aan vakmensen, waaronder lassers, en om nachtwerk te verminderen.

De lasrobot is zo’n innovatie. Wat deze bijzonder maakt, is de constante kwaliteit die hij levert. Waar handmatig laswerk kan variëren, zorgt de robot altijd voor hetzelfde, hoge resultaat. Dit is goed voor de veiligheid en duurzaamheid van het spoor. De lasrobot biedt in de toekomst een volledige oplossing: van het detecteren van defecten, het uitfrezen en oplassen tot het nauwkeurig fijnslijpen.

Tekort aan lassers

De komst van deze lasrobot is een direct antwoord op een belangrijk operationeel vraagstuk: het vinden van voldoende gekwalificeerde lassers. Steeds minder mensen kiezen voor dit gespecialiseerde werk, vooral omdat het vaak ’s nachts moet gebeuren. Deze robot biedt hier een oplossing in.

Tekst gaat door onder de afbeeldingen

Een belangrijke stap richting een toekomst waarin betrouwbaarheid en innovatie samenkomen

Toekomstvisie

Automatisering is belangrijk voor de toekomst van het spoor. De lasrobot is een eerste stap naar meer automatisering in spooronderhoud. Als de lasrobot succesvol wordt ingezet, kan hij op veel plekken in Nederland worden gebruikt. Hiermee zet Strukton samen met Robel, ProRail en VolkerRail een belangrijke stap richting een toekomst waarin betrouwbaarheid en innovatie samenkomen.

 

Fotocredits: Robel

Meer recent nieuws van Strukton Rail

Artikel

“Een prima werkplek voor techneuten”

Lees meer
Lees meer over “Een prima werkplek voor techneuten”

Artikel

Werkzaamheden bij Station Schiedam Centrum gaan verder

Lees meer
Lees meer over Werkzaamheden bij Station Schiedam Centrum gaan verder

Artikel

Unieke overeenkomst verduurzamen elektrificatie spoor

Lees meer
Lees meer over Unieke overeenkomst verduurzamen elektrificatie spoor
Al onze verhalen