Tractie omvormers voor Siemens

Opdrachtgever

Siemens

Land

Frankrijk

Locatie

Vienna

Status

Bezig

Moderne tractie-omvormers voor voertuigen van Siemens
Siemens is bezig met de wereldwijde introductie van de nieuwste generatie lightrailvoertuigen. De volautomatische voertuigen zullen voor het eerst in gebruik worden genomen in Rennes en Bangkok.

De uitdaging van de klant

Tractie-omvormers zijn een van de belangrijkste onderdelen van een trein. Voor de levering van deze moderne elektronische systemen wilde Siemens een technologisch sterke en betrouwbare partner, die hoogwaardige systemen op maat kon leveren en deze bovendien in grote en kleine series kon produceren. De hoge veiligheidseisen voor deze systemen beperkten het aantal geschikte leveranciers nog meer.

Wat doen we voor Siemens?

Strukton ontwikkelde een compacte tractie-omvormer die motoren met permanente magneten aandrijft.Oplossing:
De ingangsspanning van 750 Vdc wordt omgezet naar 2 x draaistroom om 2 motoren met permanente magneten (PM) aan te drijven. Hiertoe genereren 4 vermogensmodules (type 2N17-250) 8 fasen: 6 voor de aandrijving, 2 voor de absorptie van remenergie. 

De natuurlijk gekoelde module heeft een geïntegreerde beveiliging (170 kW bij remmen). De fase-inductantie van de PM-motor is zeer laag. Om de stroomrimpels in de motor te minimaliseren is een hoge schakelfrequentie vereist. Extra IGBT’s met hoge schakelfrequentie worden gebruikt om schakelverliezen van de hoofd-IGBT’s te beperken. Dankzij deze topologie wordt de hoofd-IGBT ingeschakeld zonder stroom en uitgeschakeld zonder spanning.

Het resultaat
• Een betrouwbaar en toekomstbestendig tractiesysteem dat voor het eerst in Rennes en Bangkok zal worden gebruikt.
• Een kostenefficiënte oplossing, zelfs voor projecten met relatief kleine aantallen
• Een systeem waarbij de belangrijkste onderdelen (o.a. IGBT’s) zijn ontwikkeld op basis van een dual sourcing-strategie
• De relatie tussen Siemens en Strukton is verder versterkt
• Strukton laat opnieuw zien tractiesystemen te kunnen leveren voor gereviseerde én nieuwe treinen