Aanleg metrolijn Riyad

Opdrachtgever

Riyadh Development Authority (RDA)

Land

Saoedi-Arabië

Locatie

Riyad

Status

Bezig

Aanleg metrolijn Riyad
Strukton bouwt als lid van het FAST-consortium mee aan drie van de zes lijnen van een volledig automatisch en onbemand metrosysteem in de Saoedische stad Riyad. Het contract omvat het ontwerp en de bouw van drie lijnen met in totaal 25 stations. De snelheid van de bouw is ongekend voor metroprojecten van deze omvang, waar ook ter wereld.

De expertise van Strukton heeft grote raakvlakken met de verschillende disciplines die in dit project samenkomen. Hoewel wij met name de civiele kant verzorgen, was onze kennis van rail- en treinsystemen doorslaggevend voor gunning. Hierdoor fungeren we als verbindende factor binnen het consortium.

Door de combinatie van civiele expertise en kennis van rail kon Strukton als verbindende factor fungeren.

Bij het leggen van de rails en de bouw van onderliggende funderingen en kunstwerken, heeft Strukton Civiel gebruikt gemaakt van een mix van hoogwaardige technieken.

Volledig ondergronds

Bij het leggen van de rails en de bouw van onderliggende funderingen en kunstwerken, gebruiken we een mix van hoogwaardige technieken. Van de drie metrolijnen loopt er één volledig ondergronds. Andere kunstwerken, zoals tunnels en maar liefst 26 metrostations, liggen ondergronds, half onder de grond of verhoogd.

Vanwege de hoge tijdsdruk hebben we bij de aanleg van viaducten voor tijdsbesparende methodes gekozen, zoals bouwen in segmenten, deels prefab en volledig prefab. In het laatste geval is er gekozen voor volledige overspanning, waarna deze in zijn geheel is geplaatst. Bij het leggen van de ondergrond voor de rails is beton gestort met slipform pavers, een methode die lijkt op het asfalteren van een weg.

Van 2% naar 20%
De Saoedische hoofdstad Riyad maakt een stormachtige bevolkingsgroei door. De komende tien jaar groeit de stad met zo’n 2,5 miljoen inwoners tot een omvang van 8,3 miljoen. Als antwoord op de toegenomen verkeersdruk is in 2013 gestart met de bouw van ’s werelds grootste metrostelsel in ontwikkeling. Een netwerk van 176 kilometer lang met 85 stations. Strukton won samen met het consortium FAST de aanbesteding voor de bouw van drie volautomatische, onbemande metrolijnen.

Het nieuwe metronetwerk helpt Riyad straks aan een geïntegreerd openbaarvervoersysteem waar ook bussen en park & ride-faciliteiten op aansluiten. Waar nu slechts 2% van de bevolking het OV gebruikt, zal in 2021 als de metro volledig operationeel is, naar verwachting 20% van de inwoners hier gebruik van maken.

Benieuwd wat Strukton nog meer 'maakt'?

Als Strukton beschikken we over de professionele en innovatieve slagkracht om onze klanten – landelijk en regionaal – van dienst te zijn. En bouwen we aan infrastructuur waarop Nederland zich fluitend voortbeweegt.