Bekijk alle artikelen

Samen sterk om circulariteit en hergebruik te stimuleren in de spoorwereld

Strukton Rail Nederland en voestalpine Turnout Technology Netherlands slaan de handen ineen om circulariteit en hergebruik te stimuleren in de spoorwereld. De samenwerking moet leiden tot een bijdrage aan de ambitieuze circulariteitsdoelstellingen in de railinfra en heeft onlangs geresulteerd in het hergebruik van meerdere wissels in het spoor bij Leeuwarden. In totaal zullen 18 vrijgekomen wissels, afkomstig uit projecten in Zeeland en Delft-Rijswijk, worden omgebouwd en daarmee geschikt gemaakt om opnieuw te gebruiken in het Noorden van Nederland.

Veiligheid en duurzaamheid gaan hand in hand

Producten en systemen die in aanmerking komen voor hergebruik moeten voldoen aan stevige criteria. ‘’ProRail heeft hier een strenge richtlijn voor opgesteld’’, aldus Herbert Bokkers, Key Accountmanager voestalpine. Vrijgekomen wissels worden door ons zorgvuldig opgeknapt en aangepast aan de geldende regeling. ‘’Veiligheid is natuurlijk altijd leidend. Producten die niet aan de eisen voldoen, kunnen soms nog wel gebruikt worden voor industriegebieden of private sporen, of als grondstof dienen voor andere doeleinden.’’

Tweede kansen op het spoor

Door de vrijgekomen wissels nieuw leven in te blazen, wordt bijgedragen aan de circulariteitdoelstellingen binnen de spoorwereld. ”Producten opnieuw gebruiken bespaart grondstoffen. Maar het levert tegelijkertijd ook een besparing op in energie – er hoeven immers niet of nauwelijks nieuwe grondstoffen geproduceerd te worden. Dat samen zorgt voor een reductie in de uitstoot van schadelijke stoffen zoals stikstof en CO2’’, zo vertelt Herbert.

Quote icon “Wereldwijd zien we dat de voorraden van grondstoffen worden uitgeput. Er ontstaat schaarste en daardoor stijgen ook de prijzen. Door hergebruik hoeven we als sector minder uit de schaarse bronnen te putten.” Quote icon

Martijn van de Water, Teamleider Inkoop Projecten bij Strukton Rail

Van schaarste naar circulariteit

Martijn van de Water, Teamleider Inkoop Projecten bij Strukton Rail, spreekt van meerdere redenen waarom Strukton Rail en voestalpine juist nu intensief samenwerken op het gebied van circulariteit: ”ProRail verandert de aanbesteding van railinfraprojecten van lineair naar circulair. Binnen deze strategie zien we hergebruik als een oplossing waarmee we op korte termijn grote stappen in de transitie kunnen zetten.” Martijn ziet nog een extra voordeel: “Wereldwijd zien we dat de voorraden van grondstoffen worden uitgeput. Er ontstaat schaarste en daardoor stijgen ook de prijzen. Door hergebruik hoeven we als sector minder uit de schaarse bronnen te putten.”

Sustainable Development Goal 12

Door het hergebruik van materialen dragen we bij aan Sustainable Development Goal (SDG) 12: Verantwoorde consumptie en productie. Meer lezen over hoe welke initiatieven wij inzetten voor een duurzame wereld? Bekijk hier Lees verder op strukton.nl.

Eerste E-krol

Met dit initiatief dragen we bij aan SDG 12

Duurzaam onderweg

Wij ontwerpen, bouwen en onderhouden duurzame infrastructuur voor een veilige, toegankelijke en comfortabele wereld, nu en in de toekomst. Daarbij zorgen wij goed voor onze mensen. Wij streven naar een klimaatneutrale, circulaire en inclusieve manier van werken en produceren. Ook willen wij leidend zijn in onze sector, waarbij we onze stakeholders inspireren om samen te werken aan het behalen van onze duurzaamheidsambities.

Meer duurzaam nieuws

Artikel

Eerste E-krol Strukton is een feit!

Lees meer
Lees meer over Eerste E-krol Strukton is een feit!

Artikel

Maak kennis met de ECO RailRunner, onze elektrische Railhog!

Lees meer
Lees meer over Maak kennis met de ECO RailRunner, onze elektrische Railhog!

Artikel

Elektrische werkloc luidt nieuwe stap verduurzaming spoorbranche in

Lees meer
Lees meer over Elektrische werkloc luidt nieuwe stap verduurzaming spoorbranche in
Meer nieuws