Bekijk alle artikelen

Ontwikkeling innovatieve ERTMS Trackbot vordert gestaag

Een robot die zoveel mogelijk zelfstandig assentellers en balises in het spoor kan installeren: de ERTMS Trackbot 1.0 moet het eind 2023 kunnen. Tijdens een ‘Proof of Concept’ op ons emplacement in Zutphen, bewijst de ERTMS Trackbot dat hij zelfstandig tussen GPS-locaties kan rijden.

Veilig en efficiënt

Met de ontwikkeling van de ERTMS Trackbot dragen we bij aan een snellere invoering van het nieuwe Europese treinbeveiligingssysteem ERTMS. De ERTMS Trackbot moet op een veilige en efficiënte manier balises en assentellers op de dwarsliggers en in de spoorstaven monteren. De invoering van ERTMS betekent dat er in Nederland zo’n vijftigduizend balises en meer dan twintigduizend assentellers gemonteerd moeten worden. Repeterend en fysiek zwaar werk, dat de Trackbot moet overnemen.

Op de goede weg

Dat klinkt eenvoudig, maar er komt veel bij kijken. De ERTMS Trackbot moet de juiste locatie vinden en de assentellers en balises op de exacte locatie monteren. Ook moeten we toepasbare oplossingen bedenken om het werkproces zo efficiënt mogelijk in te richten en te toetsen of de robot zijn werk goed doet. De ‘Proof of Concept’ bewijst dat we op de goede weg zijn en leverde ook verbeterpunten op. Daar gaat het ontwikkelteam mee aan de slag, om vervolgens in oktober een nieuwe test uit te voeren.

Benieuwd hoe de ERTMS Trackbot eruitziet? Kijk dan hier:

Innovaties om invoering ERTMS te versnellen

ProRail introduceerde in 2020 het programma ASAP, dat staat voor Aanbesteding Snellere Aanpak Programma ERTMS. Het doel is om de invoering van het European Rail Traffic Management System (ERTMS) met innovaties te versnellen. Onze Trackbot is zo’n innovatie. We ontwikkelen deze robot in een innovatiepartnerschap met onder meer AMT Group en ProRail om bij te dragen aan de snellere invoering van ERTMS.

Meer nieuws

Artikel

Emplacement Leeuwarden klaar voor de toekomst

Lees meer
Lees meer over Emplacement Leeuwarden klaar voor de toekomst

Artikel

PHS Rijswijk – Rotterdam: de finish is in zicht

Lees meer
Lees meer over PHS Rijswijk – Rotterdam: de finish is in zicht

Artikel

Geslaagde en leerzame veldtest ERTMS Trackbot

Lees meer
Lees meer over Geslaagde en leerzame veldtest ERTMS Trackbot
Al onze verhalen

ERTMS

Meer over treinbeveiligingsystemen zoals ERTMS

Check het hier