Bekijk alle artikelen

100% elektrische kraagschroefmachine

Afgelopen weekend was onze eerste praktijktest met de elektrische kraagschroefmachine. Met een veelbelovend resultaat! We vervingen bij Krabbendijke (spoor RG km 29,4) 2×24 meter spoorstaaf in verband met US-gebreken. De machine bewees dat hij doet wat hij moet doen, namelijk bevestigingsmiddelen los- en vastdraaien. En minstens zo belangrijk: Hij maakt geen geluid als hij niet gebruikt wordt én is fijn om mee te werken. Het was voor monteur Goksel Durmus van De Goede heel bijzonder om zonder ronkende motor een bout los te draaien!

Elektrische kraagschroefmachine

Toekomstige testen moeten meer inzicht geven in het gedrag van de machine, met name hoeveel bouten los- en vastgedraaid kunnen worden met één acculading. Daarnaast gaan we ervaring opdoen met de mogelijkheden voor het laden van de accu in de praktijk.

Van fossiel naar elektrisch

Ons KMG (klein mechanisch gereedschap) draait nu nog vaak op benzinemotoren. We gebruiken weliswaar brandstof die minder schadelijke stoffen uitstoot, maar dan nog heb je uitstoot, ongezonde dampen, stank en lawaai. Dus willen we ons KMG elektrificeren.

Geen verspilling

Het is zonde om de honderden KMG-stukken die nu op benzinemotoren draaien weg te gooien. Vanuit de KMG-afdeling is het idee verder uitgewerkt om een ombouwset te ontwikkelen waarmee we bestaand KMG kunnen ombouwen naar duurzaam KMG. We voorzien het van een elektromotor en een bijbehorend motormanagementsysteem. Samen met de firma Domax werkten we dit verder uit tot een prototype. We bouwden een bestaande kraagschroefmachine met benzinemotor om naar een 100% elektrische kraagschroefmachine.

Het was voor Goksel Durmus heel bijzonder om zonder ronkende motor een bout los te draaien

SDG’s

Een van onze mvo-doelstellingen is onze werklocaties zonder schadelijke uitstoot en restafval te maken. Deze ontwikkeling is een stap richting de emissiearme bouwplaats. We dragen daarmee bij aan SDG  12 en 13.

Duurzame kraagschroefmachine aan het werk

Samen bouwen aan een duurzame toekomst

Bij Strukton zijn we zeer actief bezig om duurzaam te werken. Samen met onze leveranciers, partners en opdrachtgevers willen wij op naar een emissieloze bouwplaats.

Duurzaam

Andere duurzame verhalen

Artikel

Exoskelet en valbeveiliging in één voor bovenleidingwerk

Lees meer
Lees meer over Exoskelet en valbeveiliging in één voor bovenleidingwerk

Artikel

Maak kennis met de ECO RailRunner, onze elektrische Railhog!

Lees meer
Lees meer over Maak kennis met de ECO RailRunner, onze elektrische Railhog!

Artikel

Modal Shift op Industrieterrein Lage Weide

Lees meer
Lees meer over Modal Shift op Industrieterrein Lage Weide
Al onze verhalen