Sun Guard voorkomt spoorspattingen

Direct zonlicht op het spoor verhit de spoorstaven waardoor een groot risico op spoorspatting ontstaat. Sun Guard vermindert dit risico.

Spoorspatting is een serieus risico voor veilig spoorvervoer. Op warme dagen zetten spoorstaven uit als zij door direct zonlicht worden verhit. Doordat ze niet in de lengte kunnen uitzetten, gebeurt dit zijwaarts. Dit leidt tot de welkbekende spoorspattingen, met vertragingen als gevolg. Als op een spoorsectie een verhoogd risico wordt geconstateerd, worden lokale snelheidsbeperkingen ingesteld. Soms moet een spoorlijn zelfs buiten dienst worden genomen. In het ergste geval leidt een spoorspatting tot ontsporing van een trein. Kortom: Spoorspattingen zijn onveilig en leiden tot hoge, onvoorziene onderhoudskosten.

"Direct zonlicht op het spoor verhit de spoorstaven waardoor een groot risico op spoorspatting ontstaat. Sun Guard vermindert dit risico"

Risico verminderen

Strukton Rail biedt Sun Guard om dit risico te verminderen. Sun Guard is een systeem dat met een snelheid tot 30 km/uur een speciale verf aanbrengt op beide zijdes van de spoorstaaf. Met deze oplossing wordt 85% van de UV-stralen gereflecteerd, waardoor de spoorstaaftemperatuur 5 tot 8 graden Celcius lager blijft. Dat is voldoende om spoorspattingen te voorkomen. Tijdens een pilotproject bereikten we zelfs een temperatuurdaling van 10 graden Celsius.

Wij garanderen dat de verf gedurende een jaar effectief blijft. Sun Guard past de verf toe op de voet en het lijf van de spoorstaaf. Er komt geen verf op de spoorstaafkop, omdat dit de tractie en het treinbeveiligingssysteem negatief kan beïnvloeden.

Voordelen

  • Geen onveilige situaties, verstoring van de treindienst of vertragingen als gevolg van spoorspatting
  • Geen invloed op treinbeveiligingssysteem en tractie
  • Preventieve oplossing
  • Het aanbrengen van de verf gebeurt ’s nachts, waardoor er geen hinder is van de treindienst
  • De verf is biologisch afbreekbaar en onschadelijk voor het spoor
  • De kosten kunnen vooraf worden bepaald: één keer aanbrengen per jaar is voldoende
  • Geen onverwachte onderhoudskosten als gevolg van spoorspatting
  • Geschikt voor zowel heavy rail als light rail