IJsvrij in de winter met Ice Guard

Vorst op de bovenleiding kan leiden tot ernstige verstoringen in de dienstregeling. Dankzij Ice Guard krijgt deze ijsvorming geen kans.

Overdag is ijsvorming nog niet zo’n groot probleem, omdat de pantograaf de aangegroeide ijslaag bij iedere passage van de bovenleiding schraapt. Maar ’s nachts rijden er minder treinen en krijgt ijs en rijp de kans om aan te groeien. Het gevolg: zodra ’s ochtends de dienstregeling weer op gang komt, ontstaan er vertragingen op het spoor.

IJs is schadelijk

Doordat ijs en rijp overdag deels op de bovenleiding blijft zitten, ontstaat er een onregelmatige geleiding. Die veroorzaakt vonken en uiteindelijk ook barsten en scheuren in de bovenleiding. De vonkenregen is bovendien schadelijk voor rollend materieel. Als het ijs zich boven op de leiding ophoopt, kan zelfs de stroomvoorziening uitvallen.

Veel vervoersbedrijven kiezen er in vorstperiodes daarom voor om ’s nachts een lege tram of trein te laten rijden om de bovenleiding ijs- en rijpvrij te houden. Een kostbare, tijdrovende en verspillende handeling.

"Het probleem van treinvertragingen door ijs- en rijpvorming op de bovenleiding behoort dankzij Ice Guard tot het verleden"

De oplossing: sprayen

Ice Guard is de oplossing voor dit probleem. Door de bovenleiding met een speciale spray te behandelen, vormt zich een dunne laag die voorkomt dat condens en water aan de rijdraad hecht. Bijzonder aan deze spray is dat je de behandeling niet dagelijks hoeft te herhalen. Na het aanbrengen van de spray is de leiding ongeveer 45 dagen beschermd. Enkele behandelingen per winter is dus al voldoende.

Ice Guard houdt het spoor ijsvrij

Momenteel moeten we voorafgaand aan een behandeling de stroom nog van de bovenleiding halen. We werken aan een nieuwe methode om de spray nog sneller en onder spanning aan te brengen, zodat er nog meer tijd te besparen is.
Dankzij Ice Guard behoort het probleem van verstoringen op het spoor door ijs- en rijpvorming op de bovenleiding tot het verleden. Ice Guard houdt het spoor beschikbaar, ook in de koude dagen.

Lees meer

Pagina

Onderhoudsoperatie

Lees meer
Lees meer over Onderhoudsoperatie