Bekijk alle artikelen

“Een prima werkplek voor techneuten”

Als trainee kon Remco Gloudemans in korte tijd kennismaken met verschillende onderdelen en activiteiten binnen Strukton Rail. Inmiddels heeft hij een vaste plek gevonden, als werkvoorbereider bij Strukton Catenary Energy.

“Na mijn studie Civiele Techniek heb ik alle grote spooraannemers aangeschreven, op zoek naar een mooie functie. Strukton Rail was een van die partijen. Ik kende het bedrijf al langer, vanwege mijn minor Railtechniek en vanwege mijn hobby, het fotograferen van treinen. Bij Strukton kon ik een traineeship volgen en bij meerdere teams een kijkje in de keuken nemen. Dat sprak me enorm aan. In januari 2023 ben ik hier begonnen.

In de eerste twaalf maanden bij Strukton heb ik in drie verschillende teams gewerkt en zodoende kennisgemaakt met achtereenvolgens de Tenderafdeling, Onderhoud en Logistieke planning. In november 2023 was het tijd om een vaste plek te kiezen. Het team Bovenleiding was op zoek was naar nieuwe collega’s. Het enthousiasme van de projectleiders was aanstekelijk; zij namen me echt mee in een mij onbekende wereld. Het klikte meteen en nu werk ik als werkvoorbereider bij Strukton Catenary Energy, zoals de afdeling officieel heet.”

 

On the job

“Het werk is afwisselend en uitdagend. Ik regel alles wat nodig is om de werkzaamheden buiten uit te voeren. Dat varieert van informatie uit tekeningen halen en onderdelen inkopen tot mensen en materieel inplannen en keuringen en metingen verwerken. Natuurlijk zijn er ook altijd last-minute zaken om te regelen. Ik leer het vak ‘on the job’, met ondersteuning van een ervaren projectleider die me met raad en daad kan bijstaan. Ook de samenwerking met de andere collega’s is prima.”

Elkaar begrijpen

“Het grootste deel van de tijd werk ik vanuit kantoor. Als we langere tijd op een locatie werken, zoals afgelopen zomer in Leeuwarden, ga ik ook bij de collega’s buiten kijken. Het is goed dat mensen weten wie je bent en een gezicht hebben bij de stem aan de telefoon. Andersom leer ik ook veel, zoals de namen die de collega’s buiten voor sommige onderdelen gebruiken. Inmiddels weet ik dat als een monteur vraagt om een ‘bruggetje’, hij een 4 cm klem bedoelt. Wel zo handig dat je elkaar goed begrijpt! Heldere communicatie en de vertaalslag van binnen naar buiten maken is sowieso een belangrijk aspect binnen het werk. Dat komt ook aan bod tijdens trainingen en opleidingen.”

“Ik vind het geweldig om te zien hoe een project zich ontwikkelt, van tekening tot tastbare constructie.”

Morgen maken

“Ik vind het geweldig om te zien hoe een project zich ontwikkelt, van tekening tot tastbare constructie. Toen ik laatst in Leeuwarden onder de vernieuwde bovenleiding liep die daar veertig jaar blijft hangen, was ik wel trots. Het is mooi dat we met z’n allen bijdragen aan iets waar het spoor – en de reiziger – veel aan heeft. Dat is wat morgen maken voor mij betekent.”

Vrijheid en drive

“Voorlopig zit ik hier goed op mijn plek, kan ik mezelf ontwikkelen en steeds meer klussen zelfstandig oppakken. Over een aantal jaar kan ik altijd verder kijken binnen Strukton – er zijn zoveel verschillende onderdelen. Als je veel vrijheid wilt in hoe, waar en wanneer je werkt en eigen initiatief en drive hebt, heb je aan Strukton een heel goede werkgever. Ik kan het alle techneuten aanraden!”

Wat maak jij morgen?

Wil jij ook zo'n leuke baan bij Strukton Rail?

Bekijk onze vacatures hier!